Radičová: Štát musí dávať na dôchodky viac z daní

Slovensko má podľa Ivety Radičovej v rámci EÚ piaty najnižší podiel financovania dôchodkov zo štátneho rozpočtu. Preto musí z daní dať na penzie viac, tvrdí.

01.07.2009 16:11 , aktualizované: 16:19
Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata

Podpresedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová predstavila v stredu predstavy svojej strany o riešení dôchodkového systému na Slovensku. Zhrnula ho do štyroch bodov.

1. Zvýšiť financovanie dôchodkového systému zo štátneho rozpočtu z daní. Aj po zarátaní transformačných výdavkov na II. pilier má Slovensko piaty najnižší podiel financovania dôchodkov zo štátneho rozpočtu v rámci EÚ, uviedla. Menej ako Slovensko dáva len Česko, Estónsko, Rumunsko a Holandsko. Podľa nej to už pochopil aj exminister financií Ivan Mikloš. „Krajiny nenechávajú financovanie dôchodkov len na občanoch cez odvody,“ uviedla Radičová.

2. Zreálniť platby do jednotlivých fondov. Pomer platieb na priebežný systém a sporivý nie je 9:9 ale 15:9. Tým je zachovaná i solidarita, ale potom v miere náhrady je pomer medzi obidvomi systémami 1:1. Je potrebné tieto čísla zreálniť a to, čo chýba, vykryť zo štátneho rozpočtu.

3. Zaviesť minimálny garantovaný dôchodok do výšky životného minima pre každého. Radičová považuje tento bod za najdôležitejší, nazýva ho nultý pilier.

4. Zjednotenie výberu daní a odvodov. Daňové úrady majú podľa SDKÚ-DS najefektívnejšie nástroje aj na výber odvodov.

debata chyba