Zmeny v 2. pilieri budú. Ale až po voľbách

Na novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá by pre dôchodkové správcovské spoločnosti zaviedla povinnosti zhodnocovať úspory klientov v druhom dôchodkovom pilieri na úrovni rastu dôchodkov v štátnom priebežnom pilieri, sa neustále pracuje.

26.02.2010 06:50
kalkukačka, počítač, ruka Foto:
Dôchodkové spoločnosti budú možno povinné zhodnotiť úspory klientov minimálne tak, ako priebežný štátny pilier.
debata

Po štvrtkovom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ján Počiatek. „Na materiáli sa kontinuálne pracuje. Bude hotový vtedy, keď si budeme naozaj stáť za tým, že toto je najlepšie možné riešenie, ktoré vieme prijať. Nechceme to robiť vôbec narýchlo a budeme na to potrebovať ešte nejaký čas,“ vyhlásil minister.

Ako dodal, návrh novely sa snažia urobiť čo najviac profesionálne. S veľkou pravdepodobnosťou sa ňou však pre dĺžku prípravy bude zaoberať až nasledujúca vláda. „Uvidíme, čo s tým bude v budúcnosti,“ reagoval na túto skutočnosť Počiatek. Podľa jeho slov je rád, že dostali dostatok priestoru. „Je možné niekedy urobiť v krátkom čase nejaký legislatívny návrh, ale potom môže byť množstvo noviel a opráv, ktoré sú zbytočné podľa môjho názoru,“ dodal na margo dlhšej prípravy novely na záver minister.

Minister financií Ján Počiatek ešte začiatkom novembra minulého roka počas parlamentnej Hodiny otázok uviedol, že sa jeho rezort začne v najbližšom čase zaoberať prípravou návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Dôchodkovým správcovským spoločnostiam by sa ňou mala určiť povinnosť zabezpečiť adekvátne zhodnocovanie úspor ich klientov, ktoré má byť porovnateľné s podmienkami rastu dôchodkov v prvom dôchodkovom pilieri. „Hlásim sa k tej úlohe a určite sa ministerstvo financií bude zapodievať úlohou, ako ešte tento systém vylepšiť, aby bola vnesená väčšia kvalita z pohľadu zhodnocovania investičných vkladov jednotlivých sporiteľov,“ povedal vtedy Počiatek.

Vláda uložila začiatkom októbra 2009 ministrovi financií za úlohu pripraviť návrh na zavedenie povinnosti pre DSS zhodnocovať úspory klientov v druhom dôchodkovom pilieri na úrovni rastu dôchodkov v štátnom priebežnom pilieri. „Dôchodkové správcovské spoločnosti budú mať konečne takú úlohu, na akú boli vytvorené,“ povedal vtedy na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

debata chyba