Ako zvyšovať dôchodky? Ukrivdení sa cítia všetci

Budú sa dôchodky zvyšovať každému o rovnakú sumu? O tom, aký najspravodlivejší model zaviesť, sa diskutuje už dlho, pri každom je však skupina penzistov, ktorá zostane poškodená.

23.04.2010 06:50
Viera Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová uvažuje o zmene valorizácie dôchodkov.
debata

Najnovší nápad ministerky práce Viery Tomanovej, aby penzie rástli nie o percento, ale o pevnú sumu, by síce pomohol ľuďom s nízkymi príjmami, mohol by však naraziť na problém ústavnosti.

V každom prípade sa ekonómovia zhodujú, že spôsob valorizácie dôchodkov bude treba zmeniť. Ten súčasný, keď sa dôchodky zvyšujú v závislosti od rastu priemernej mzdy a inflácie, je totiž príliš drahý. Pomáha síce ľuďom s nižšími dávkami k vyšším príjmom, zároveň však neúmerne zvyšuje aj tie vysoké penzie. Teoreticky napríklad pri päťpercentnej valorizácii sa 300-eurový dôchodok zvýši o 15 eur, kým 500-eurový až o 25. V nasle­dujúcom roku pri takej istej valorizácii by dostal prvý človek pridané o 15,75 eura, kým druhý až o 26,25 eura.

Keby penzie rástli o pevnú sumu, ako pripúšťa Tomanová, zvýhodnilo by to ľudí s nízkymi penziami. Takých je na Slovensku dosť, veď pri priemernom dôchodku 339,7 eura ho takmer 60 percent penzistov má nižší. „Dostupné právne analýzy preukázali, že taká úprava by bola prospešná,“ potvrdil Tomanovej hovorca Michal Stuška. Podľa neho by pomohla ďalej neznižovať životnú úroveň ľudí s najnižšími dôchodkami, ktorých percentuálne zvyšovanie neraz stláča až k hranici životného minima.

Bývalý riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka, ekonóm SaS Martin Chren Tomanovej nápad v zásade neodmieta, hoci si vie predstaviť aj iné riešenia. „Vyžadovali by si však zodpovedné prepočty a najmä široký celospoločenský dialóg,“ tvrdí. Z dlhodobého hľadiska považuje za najdôležitejšie, aby 1. pilier opäť začal fungovať len na princípe solidarity. „Zásluhovosť prenechajme na 2. a 3. pilier,“ mieni Chren.

Keby sa ministerke podarilo návrh presadiť, znevýhodnených penzistov s vyššími dôchodkami by mohol inšpirovať prípad českého penzistu, ktorý sa v súvislosti s výškou svojej penzie neváhal súdiť.

Hoci totiž viac ako desaťročie zarábal vyše 68-tisíc českých korún, štát mu vypočítal len zhruba 13-tisícový dôchodok. V podanej žalobe sa preto odvolal na listinu základných ľudských práv a poukázal na fakt, že jeho príjem takto činí len asi 19 percent pôvodnej mzdy, kým u iných českých dôchodcov je to v priemere až 44 percent. Ústavný súd mu dal za pravdu a budúca česká vláda bude musieť do septembra 2011 zvýšiť dôchodky práve tým, ktorí zarábali najviac. V tamojšom dôchodkovom systéme, ktorý rovnako ako slovenský bojuje s obrovskými výpadkami, však nové úpravy zrejme zvýšia schodok o ďalšie miliardy.

Chren pripomína, že aj slovenský Ústavný súd už v minulosti rozhodol podobne. Pred voľbami 2006 totiž parlament na návrh Júliusa Brocku (KDH) schválil v novele zákona o sociálnom poistení, aby sa penzie nad 17.200 Sk (asi 570 eur) v tom istom roku nezvyšovali. Prezident Ivan Gašparovič však následne prostredníctvom Ústavného súdu docielil zrušenie tohto obmedzenia.

Odborníci sa zhodujú, že prvý dôchodkový pilier je v dnešnej podobe neudržateľný. Podľa prognóz by v roku 2050 vyžadoval, aby jeden pracujúci zabezpečil príjem viac ako jedného dôchodcu. Aj po prípadných zmenách však bez podporných pilierov sotva dokáže penzistovi zabezpečiť dostatočné prostriedky na živobytie.

Český ekonóm a poradca tamojšej vlády v oblasti dôchodkovej reformy Pavel Kohout hovorí otvorene: „Súčasní štyridsiatnici a mladší sa už nemôžu spoliehať, že ich v starobe uživí štát.“ Rozumným radšej odporúča riadne vychovať deti, ktoré sa o nich postarajú, mať vlastné bývanie a vytvoriť si penzijný fond, v ktorom k dňu odchodu do dôchodku nájdu rádovo státisíce eur. „Nespoliehajte sa na politikov. Tých problém vášho budúceho dôchodku nezaujíma a riešiť ho nebudú,“ varuje Kohout.

debata chyba