Druhý pilier môže prísť o časť peňazí

Suma, ktorá smeruje z výplat ľudí do druhého piliera na ich dôchodkové zabezpečenie, by sa mohla znížiť. Nový minister práce Jozef Mihál (SaS) zvažuje dočasne zmeniť pomer odvodov medzi prvým a druhým pilierom. Vláda by tým pomohla stratovému prvému pilieru a okresala celkový deficit štátu.

23.07.2010 00:00
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Minister práce chce, aby väčší podiel peňazí smeroval do prvého piliera, na súčasné dôchodky.
debata

„Nevylučujem, že sa na prechodné obdobie upravia odvody do druhého piliera,“ citoval Mihála denník Sme. Podrobnosti zámeru Mihál zatiaľ nevysvetlil. Sporitelia dnes odvádzajú rovnako po deväť percent hrubej mzdy do prvého aj do druhého sporivého piliera na osobné účty, ktoré spravujú dôchodkové spoločnosti. Minister práce chce, aby väčší podiel peňazí smeroval do prvého piliera. Z týchto peňazí by sa platili súčasné dôchodky.

Návrh prekvapil, pretože strany súčasnej koalície aj sám Mihál štyri roky kritizovali vládu Roberta Fica za snahu okliešťovať druhý pilier. Pred vyše dvoma rokmi sa postavili aj proti rovnakej snahe bývalej ministerky práce Viery Tomanovej meniť pomery odvodov medzi oboma piliermi.

Sociálna poisťovňa už tento rok počíta s dotáciou od štátu na úrovni 1,5 miliardy eur. Na budúci rok bude musieť štát vydeliť na súčasné dôchodky ešte vyššiu sumu. Každé percento, ktoré by sa v rámci odvodov presunulo, by vynieslo asi 90 miliónov eur navyše. Šéf Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha je však presvedčený, že „reálne by takéto opatrenie nevyriešilo celkový deficit v prvom pilieri“.

Niektorí odborníci už od začiatku upozorňovali, že delenie odvodov deväť k deviatim medzi oba piliere nie je štandardné a vytvorí v prvom pilieri dieru, ktorú musí štát dorovnávať. Svedčí o tom aj fakt, že taký vysoký podiel odvodov pre druhý pilier, ako má Slovensko, je výnimkou.

V súčasnosti však ekonómovia už neodporúčajú zmeniť pomer odvodov. „Považoval by som to za krok nesprávnym smerom,“ hovorí Radovan Ďurana z inštitútu INESS. Upozorňuje, že prvý pilier by bol stratový aj vtedy, keby druhý vôbec neexistoval. Pri súčasnom nastavení rastu dôchodkov nie je udržateľný, keďže stále klesá počet prispievateľov. V súčasnosti je to pre krízu a nezamestnanosť, v budúcnosti zase pre demografický problém, malý počet ekonomicky aktívneho obyvateľstva, ktoré pracuje na dôchodcov. „Presun peňazí z druhého piliera síce dokáže zmierniť súčasný deficit, ale zároveň zvýši ten budúci. Bolo by to teda len prenášanie problému na ďalšie generácie,“ varuje Ďurana.

Podobný názor má aj Peter Goliaš, riaditeľ INEKO. „Sociálnu poisťovňu by to odľahčilo len dočasne. Dlhodobo by však zhoršilo stabilitu verejných financií.“ Vláda by podľa neho mala hľadať iné možnosti získavania finančných zdrojov na dôchodky, zamerať sa najmä na znižovanie výdavkov a reformy v odvodoch a v prvom pilieri.

Súčasne nová vláda sľubuje upraviť aj predchádzajúce zásahy do druhého piliera. Mladí ľudia by sa do sporivého piliera opäť mali zaradiť povinne. Zmeniť by sa mali aj pravidlá pre investovanie, správcovia by mohli peniaze investovať aj do akcií, a tak mať viac nástrojov na zhodnocovanie peňazí ľudí. Zmeny sľúbila vláda už od januára budúceho roka. „Je to však šibeničný termín,“ uznal Mihál a pripustil, že možno sa mu to podarí až o mesiac či dva neskôr.

debata chyba