Penziu zo sporivého piliera si bude treba kúpiť

Ľudia, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, si nasporené peniaze nebudú môcť ani po dosiahnutí dôchodkového veku vybrať všetky naraz. Za úspory si budú musieť v životnej poisťovni najprv kúpiť doživotný dôchodok. Až keď nejaké peniaze zvýšia, budú si ich môcť vybrať.

05.09.2010 06:31
dôchodca, euro, dôchodok Foto:
Ilustračné foto
debata

Výška dôchodku z druhého piliera bude závisieť od toho, koľko peňazí si človek nasporí, v akom veku odíde do dôchodku a aká bude v tom čase priemerná dĺžka života. Ak si niekto dokáže nasporiť 100–tisíc eur a podľa výpočtov poisťovne by mal žiť ešte 15 rokov, mala by mu vyplácať mesačný dôchodok okolo 550 eur. Druhú časť dôchodku bude dostávať od Sociálnej poisťovne. Pri kúpe doživotného dôchodku síce poisťovňa vyráta výšku penzie na základe priemernej dĺžky života, dôchodca však bude peniaze dostávať aj v prípade, že sa dožije dlhšieho veku. Naopak, ak zomrie skôr, životná poisťovňa na tom zarobí.

Okrem kúpy doživotného dôchodku zákon umožňuje aj výber väčšej hotovosti. Sporiteľ sa môže rozhodnúť, koľko peňazí a ako často si po dosiahnutí dôchodkového veku vyberie. Za ostatné peniaze si kúpi doživotný dôchodok. Vybrať si však môže len toľko peňazí, aby doživotný dôchodok z druhého piliera neklesol pod 0,6–násobok životného minima.

Na základe toho, či si sporiteľ za všetky peniaze kúpi doživotný dôchodok, alebo si časť peňazí ponechá na účte a bude ich postupne vyberať, sa bude líšiť aj spôsob dedenia týchto peňazí. Ak zomrie dôchodca, ktorý si za všetky peniaze kúpil dôchodok od životnej poisťovne, jeho rodina nezdedí nič. Poisťovňa bude vyplácať len pozostalostný dôchodok. V prípade, že tento človek si časť peňazí ponechal, úspory budú predmetom dedenia. Rovnako je to aj vtedy, ak zomrie človek, ktorý si sporí v druhom pilieri ešte pred dosiahnutím dôchodkového veku. Všetky úspory z druhého piliera zdedia jeho príbuzní.

debata chyba