Predčasná penzia bude len pre ľudí bez práce

Poberať predčasný dôchodok a pritom pracovať už čoskoro nebude možné. Ľudia si tak budú musieť vybrať – jedno alebo druhé. Vláda očakáva, že štátu to prinesie úspory a zníži nezamestnanosť.

08.09.2010 13:17
dôchodca, úradník, dôchodok, penzia, penzista,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Zrušenie súbehu poberania predčasného dôchodku a zárobkovej činnosti je logickým krokom v čase šetrenia,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu práce Slavomíra Sélešová. Toto opatrenie zvažovalo aj bývalé vedenie rezortu. „Predčasný dôchodok sa zaviedol, aby pomohol občanom, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodkového veku prišli o prácu, a nie na to, aby ho využívali zamestnaní ľudia ako svoj vedľajší príjem,“ dodala. Otázne podľa analytikov je, či si títo ľudia nezačnú potom privyrábať načierno.

Napriek tomu Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV zámer ministerstva schvaľuje. „Ak chce ísť niekto do predčasného dôchodku, prečo by mal pracovať? Zdá sa mi to nespravodlivé. Toto opatrenie určite pomôže znížiť nezamestnanosť a ušetriť nejaké prostriedky,“ uviedol. Podľa neho by mali všetci penzisti dostávať iba zmluvy na dobu určitú.

Pochopenie pre zákaz práce pre predčasných penzistov má i podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. „Keď je niekto dobrovoľne na predčasnom dôchodku, namiesto toho, aby prispieval do Sociálnej poisťovne, prakticky z nej odčerpáva už o rok či o dva skôr. Na predčasný dôchodok by mal ísť len ten, kto stratil možnosť zamestnať sa,“ upozornil Fabián.

Predčasné dôchodky poberá dnes viac ako 52–tisíc ľudí, z nich vyše 21–tisíc pracuje. Priemerná výška tejto penzie vlani presiahla 350 eur, čo je viac ako normálny starobný dôchodok. A to napriek tomu, že sa znižuje o pol percenta za každých 30 dní, chýbajúcich do riadneho dôchodku.

debata chyba