Niektorým učiteľom štát dovoli popri dôchodku aj pracovať

Niektoré skupiny učiteľov budú môcť popri poberaní starobného či výsluhového dôchodku aj pracovať. Rezort práce pripravuje diferenciáciu, v ktorej by presne špecifikoval, kto v štátnej a verejnej správe bude mať takéto privilégium.

10.09.2010 14:14
škola, žiak, prvák, prváčik Foto:
Ilustračné foto
debata

„Tento problém treba posudzovať citlivo, pretože nie je zamestnanec ako zamestnanec. Určite je iný problém v zdravotníctve alebo v školstve a iný problém je v typickej štátnej správe ako je napríklad aj úrad môjho ministerstva,“ vysvetlil minister práce Jozef Mihál.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tak chce zakázať pracovať dôchodcom na pozíciách, na ktorých je tlak z vonku, teda dostatok záujemcov na ich obsadenie. „Povedzme z radov absolventov, mladších ročníkov,“ pripomenul Mihál.

Ako však podotkol, diferencované môžu byť nielen typy inštitúcií, ale aj samotné medzi sebou. Iný stav je totiž podľa ministra na univerzitách, v predškolských zariadeniach či detských domovoch. „Niečo iné je prvý ročník základnej školy, niečo iné druhý ročník základnej školy,“ uviedol.

„Všade sú tie problémy iné, čiže my v spolupráci s ostatnými rezortmi, už sme ich na spoluprácu vyzvali, budeme diferencovane postupovať, tak, aby sme splnili účel, ktorý si od tohto sľubujeme,“ konštatoval Mihál. Dodal, že alternatív na riešenie je veľmi veľa.

debata chyba