Peniaze zo súkromného penzijného piliera až po smrti

Ľudia, ktorí si v druhom pilieri budú šetriť menej ako 15 rokov, svoje peniaze nikdy neuvidia. Podľa súčasne platnej legislatívy totiž nesplnia podmienku minimálneho času sporenia. V takom prípade sa k ich peniazom dostanú pri dedičskom konaní až ich deti.

16.12.2010 10:04
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

„Chceli by sme preto ministerstvo práce presvedčiť, aby sa prijali také zmeny, ktoré umožnia vyplatiť ľuďom peniaze z ich osobných účtov hneď pri odchode do dôchodku,“ hovorí podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Viktor Kouřil.

Ako príklad uviedol prípad staršej ženy, ktorá odišla do predčasného dôchodku a nesplnila tak podmienku 15–ročného sporenia. „Síce si podala žiadosť o vyplácanie peňazí zo svojho súkromného účtu, no pre kratší ako zákonom stanovený čas sporenia sme ju museli zamietnuť,“ dodal. Dôchodkyňa tak dostáva penziu len od štátu a k peniazom z druhého piliera sa nikdy nedostane.

Podobný problém má už niekoľko desiatok ľudí a v budúcnosti ich ešte pribudne. Týka sa to napríklad pracovníkov horskej služby či hasičov, ktorí si v minulosti mohli asi dva roky sporiť aj v druhom pilieri. Exministerka práce Viera Tomanová (Smer) im však túto možnosť vzala s tým, že v starobe sa o vyplácanie ich dôchodkov, podobne ako u policajtov, postará štát. „Peniaze už odvedené do druhého piliera však týmto ľuďom na ich súkromných účtoch ostali a dôchodkové správcovské spoločnosti ich budú môcť vyplatiť až po ich smrti, deťom pri dedičskom konaní,“ vysvetlil Kouřil. Najjednoduchšie by preto podľa neho bolo, keby sa podarilo presadiť zrušenie 15–ročnej doby sporenia a peniaze by ľuďom mohli byť vyplatené hneď pri odchode do dôchodku.

Nad výhodnosťou uzavretia druhého piliera rozmýšľajú aj ľudia pracujúci v zahraničí. „Peniaze zo súkromného účtu u zahraničnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti sa na účet slovenskej dôchodkovej spoločnosti nijako preniesť nedajú,“ upozorňuje Kouřil.

O niečo lepšie je to v prípade prvého piliera, teda štátom vyplácanej penzie. Na Slovensku sa totiž do dôchodku nepočítajú len roky odrobené v krajinách, s ktorými náš štát nemá uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení. Roky odpracované v Európskej únii, Nórsku, na Islande, v Lichtenštajnsku a vo Švajčiarsku sa počítajú.

debata chyba