Ceny v domovoch dôchodcov

Viaceré kraje zvýšili od januára poplatky v domovoch dôchodcov.

17.01.2011 06:30
dôchodok, dôchodca, domov dôchodcov, penzia Foto:
Ilustračné foto
debata

Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavská župa zvýšila ceny radikálne. Od januára zaplatia klienti o 100 percent viac za ubytovanie. Doteraz za štvorcový meter na deň platili 0,10 eura na deň, po novom to je 0,20. Zvýšil sa tiež poplatok za prípravu stravy, cena sa zvýšila z 5 na 7 percent stravnej jednotky. V praxi to predstavuje zvýšenie u občana s týždennou formou pobytu asi o 1,50 eura za mesiac a pri celoročnom pobyte okolo 2,10 eura za mesiac. V pôsobnosti kraja je 15 zariadení sociálnych služieb. Poplatok za stravu:

Týždenný pobyt – od 50,82 do 83,60 eura (za 22 dní).

Celoročný pobyt – od 69,30 do 114 eur (za 30 dní).Poplatok za ubytovanie:

Najmenšia plocha 5 m2 – 22 eur mesačne pri týždennom pobyte, 30 eur mesačne pri celoročnom pobyte.

Priemerná plocha 11,85 m2 – 52,14 eura mesačne pri týždennom pobyte, 71,14 eura mesačne pri celoročnom pobyte.

Najväčšia plocha 36,06 m2 – 158,66 eura mesačne pri týždennom pobyte, 216,36 eura mesačne pri celoročnom pobyte (ak býva v izbe jeden človek, platí celú sumu, ak bývajú napríklad traja, tento poplatok sa delí tromi).K poplatku sa ešte pripočíta sadzba za režijné náklady za ubytovanie:

1,54 eura mesačne pri týždennom pobyte,

2,10 eura mesačne pri celoročnom pobyte.

K poplatku sa ďalej pripočíta užívanie spoločných priestorov – t. j.10 eur na mesiac.Pomoc pri odkázaných obyvateľoch:

Poplatok na deň pri celoročnom pobyte:

II. stupeň odkázanosti – 1,06 eura,
III. stupeň odkázanosti – 1,16 eura,
IV. stupeň odkázanosti – 1,33 eura,
V. stupeň odkázanosti – 1,93 eura,
VI. stupeň odkázanosti – 2,46 eura.Pri­emerné úhrady

Klient s celoročnou formou pobytu býva v 2-posteľovej izbe (rozloha 11,86 m2), má V. alebo VI. stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby – jeho mesačná platba je okolo 270 eur.

Klient s týždennou formou pobytu býva v 2-posteľovej izbe (rozloha 11,86 m2), má V. alebo VI. stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby – jeho mesačná platba je okolo 201,72 eura. Voľné miesta a kontakty

Zoznam voľných miest, informácie o umiestňovaní a pomoc má v rámci odboru sociálnych vecí na starosti oddelenie sociálnej pomoci. Tel. 02/ 48 26 43 13. Pod kraj patria tieto zariadenia pre seniorov a dospelých:

Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov, Pezinok; Domov sociálnych služieb pre dospelých Báhoň; Domov sociálnych služieb HESTIA, Pezinok 1; Domov sociálnych služieb, Senec; Domov sociálnych služieb Plavecké Podhradie; Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ, Stupava; DSS pre dospelých a zariadenie podporovaného bývania ROZSUTEC, Bratislava; Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Rača, Bratislava

Trenčiansky samosprávny kraj

Ceny v Trenčianskom kraji zostávajú na úrovni roka 2009.Poplatky za stravu: Poplatky za ubytovanie:

Úhrada za ubytovanie na 1 lôžku je od 0,75 do 5,00 eur na deň (22,50 až 150 eur mesačne). Za každý štvorcový meter podlahovej plochy nad 8 štvorcových metrov platí klient takto:

Od 1,00 do 7,00 eur za m2 denne – klient je izbe sám.

Od 0,35 do 2,50 eura za m2 denne – dvoj- a viacposteľová izba. Upratovanie, pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva: Nadštandardné služby: Používanie elektrospotrebičov TV, rádio, chladnička, mikrovlnná rúra, varičStrihani­e:Voľné miesta: Kontakty: Pod kraj patria tieto zariadenia:

Centrum sociálnych služieb (CSS) Bánovce nad Bebravou, CSS AVE, Dubnica nad Váhom; Domov sociálnych služieb Pruské; CSS SLOVEN, Slávnica; CSS Jesienka, Myjava; CSS DOMOV JAVORINA, Bzince pod Javorinou; CSS Nová Bošáca; Domov sociálnych služieb Zemianske Podhradie; CSS v Novom Meste nad Váhom; CSS DÔSTOJNOSŤ, Horná Mariková; CSS JAVORNÍK, Papradno; CSS BYSTRIČAN, Považská Bystrica; CSS Bôrik, Nitrianske Pravno; CSS DOMINO, Prievidza; HUMANITY – CSP Veľká Lehôtka; CSS Lednické Rovne; CSS KOLONKA, Púchov – Kolonka; CSS Chmelinec, Púchov; Domov sociálnych služieb Púchov – Nosice; CSS LIPOVEC, Horné Srnie; CSS LIPA, Kostolná – Záriečie; CSS Trečín – Juh; CSS – DEMY, Trenčín; Domov sociálnych služieb Adamovské Kochanovce.

Nitriansky samosprávny kraj

Nitrianska župa zvyšuje od januára stravné. Do úhrady za stravy budú po novom započítané aj režijné náklady na prípravu stravy. Poplatky za stravu: Poplatok za ubytovanie: Poplatok za ubytovanie sa zvyšuje o:

0,4979 eura na deň – ak klient býva sám,
0,2655 eura na deň – v dvojposteľovej izbe,
0,1327 eura na deň – v trojposteľovej izbe.Priemerná úhrada:

Priemerné úhrady v DSS pri celoročnom pobyte sú od januára 215,86 eura mesačne.
Priemerné úhrady v ZpS pri celoročnom pobyte sú od januára 265,73 eura mesačne. Voľné miesta: Kontakty: Pod NSK patria tieto zariadenia pre dospelých a seniorov:

ZpS a DSS Borinka, Nitra, ZpS a DSS Nitrava, Nitra, ZpS a DSS Viničky, Nitra, ZpS a DSS IPEĽ, Leľa, ZpS a DSS Vek Nádeje, Nové Zámky, ZpS a DSS Môj domov, Topoľčany, ZpS a DSS PENZION, Topoľčany, ZpS a DSS Harmónia, Horné Štitáre, ZpS a DSS Magnólia, Hurbanovo, ZpS a DSS Jeseň života, Levice, ZpS a DSS Fénix, Levice

Žilinský samosprávny kraj

Strava aj ubytovanie sa od januára v zariadeniach Žilinského kraja zvýšili rovnako o 19 percent.Po­platok za stravu:

Od 2,49 do 3,37 eura denne, t. j. od 74,70 do 101,1 eura mesačne.
Poplatok za ubytovanie: od 0,12 do 0,36 eura za štvorcový meter denne (3,6 až 10,8 eura mesačne).
Poplatok na ubytovanie sa zvyšuje o:

0,39 až 0,79 eura na deň – ak klient býva sám, a na jednu osobu pripadá viac ako 8 štvorcových metrov podlahovej plochy,
0,24 až 0,60 eura na deň – v dvoj- a viacposteľovej izbe, na jednu osobu pripadá viac ako 8 štvorcových metrov podlahovej plochy.Najmenšia a najväčšia plocha v zariadeniach:

Najmenšia plocha je asi 5 štvorcových metrov – mesačný poplatok za ubytovanie je 18 eur pre 1 osobu.

Priemerná plocha 14,5 štvorcových metrov – ak klient býva sám mesačný poplatok od 64 eur.

Najvyššia cca 24 štvorcových metrov – v trojposteľovej izbe je mesačný poplatok od 86,40 eura pre 3 osoby.Priemerná úhrada: Iné služby

1,19 eura mesačne za užívanie vlastného televízneho prijímača,
1,98 eura mesačne za užívanie vlastnej práčky,
4,76 eura mesačne za užívanie vlastnej chladničky,
1,19 eura mesačne za užívanie vlastnej žehličky,
7,90 eura mesačne za užívanie elektrického sporáka,
5,95 eura mesačne za užívanie elektrického variča,
1,19 eura mesačne za užívanie mikrovlnnej rúry,
1,19 eura mesačne za užívanie rýchlovarnej kanvice,
0,60 eura mesačne za užívanie iných elektrospotrebičov.

Tieto poplatky klient neplatí, ak je miestnosť vybavená meračom elektrickej energie. Vtedy si platí spotrebovanú energiu sám. Pranie a žehlenie: Jednorazová úhrada za sociálnu službu: Voľné miesta: Kontakty: Pod ŽSK patria tieto zariadenia pre dospelých a seniorov:

ZpS a DSS Harmónia, Žilina, ZpS a DSS Terchová, ZpS a DSS Úsmev, Žilina, Bytča, ZpS a DSS Žilina, DSS TAU, Turie, ZpS a DSS Turčianske Teplice, ZpS a DSS Martin, DSS Méta, Martin – Priekopa, ZpS a DSS Čadca – Žiarec, ZpS a DSS Horelica, Čadca, ZpS a DSS PARK, Čadca, Vysoká nad Kysucou, ZpS a DSS Kysucké Nové Mesto, Centrum sociálnych služieb Fantázia, Kysucké Nové Mesto, Horný Vadičov, ZpS a DSS Novoť, ZpS a DSS Zakamenné, Zubrohlava, Oravská Lesná, ZpS a DSS Dolný Kubín, ZpS a DSS Medvedzie, Tvrdošín, ZpS a DSS LIKAVA, Likavka, Centrum sociálnych služieb ANIMA, Liptovský Mikuláš, ZpS a DSS Liptovský Hrádok

Prešovský samosprávny kraj

V Prešovskom kraji stúpol od januára poplatok za stravu. Klientom pri týždennom pobyte sa tak zvýšila mesačná úhrada o zhruba 26 eur, pri celoročnom pobyte o 33 eur. Ceny za sociálne služby bude kraj upravovať k 1. júlu o mieru inflácie, ktorú zverejňuje Štatistický úrad. Poplatok za stravu: Poplatok za ubytovanie: Pomoc pri odkázaných obyvateľoch:

Poplatok na deň pri celoročnom pobyte:

II. stupeň odkázanosti 1,30 eura,
III. stupeň odkázanosti 1,30 eura,
IV. stupeň odkázanosti 1,50 eura,
V. stupeň odkázanosti 1,80 eura,
VI. stupeň odkázanosti 2,20 eura.Pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva: Voľné miesta a kontakty: Pod kraj patria tieto domovy pre seniorov:

Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, Domov sociálnych služieb ALIA v Bardejove, Domov sociálnych služieb Dúha v Bardejove, Domov sociálnych služieb v Humennom – Podskalke, Domov sociálnych služieb v Ličartovciach, Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Humennom, Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Medzilaborciach, Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Novej Sedlici, Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb vo Svidníku, Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Spišskej Starej VsiBanskobystrický samosprávny kraj

Ceny v banskobystrickej župe sa zdvihli od septembra 2010. Poslanci zvýšili úhrady iba za stravovanie, a to o 15 % zo stravnej jednotky. V priemere sa poplatky klientov zvýšili asi 10 eur. V tomto roku bude kraj sledovať dosah zvýšenia DPH a zvyšovania cien energií na náklady spojené s prevádzkovaním domovov a začne šetriť. Až po tom, čo to poslanci schvália, pristúpi k zvýšeniu cien. Poplatok za stravu: Poplatok za bývanie:

Pri štyri- a viacposteľovej izbe sa poplatok na deň znižuje o 0,05 eura.

K poplatku za štvorcový meter sa pripočíta poplatok za užívanie priestorov 0,06 eura.

K poplatku za deň sa pripočíta 0,30 eura, ak izba nemá vlastný merač elektrickej energie, alebo 0,15 eura ak izba má vlastný merač.Používanie elektrických spotrebičov: Pomoc pri odkázaných obyvateľoch:

Poplatok na deň pri celoročnom a týždennom pobyte:

II. stupeň 0,70 eura,
III. stupeň 1,00 eura,
IV. stupeň 1,80 eura,
V. stupeň 2,20 eura,
VI. stupeň 3,20 eura.Pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva: Voľné miesta a kontakty: Pod kraj patria tieto zariadenia pre seniorov:

Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Lučenec, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb AMBRA, Lučenec, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb HRON, Dubová, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb LUNA, Brezno, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium, Banská Bystrica, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb SLATINKA, Zvolenská Slatina, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb SOCIETA, Hodruša – Hámre, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Bukovec, Sebedín – Bečov, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Terany , Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Krivec, Hriňová, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Klenovec, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Kremnica, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Krupina, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Nová Baňa, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Rimavská Sobota, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Slovenská Ľupča, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Tisovec, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Tornaľa, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Veľký Krtíš, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Žiar nad Hronom, Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Zvolen, Domov dôchodcov a domov soc. služieb, Horná ul., Banská Bystrica, Domov dôchodcov a sociálnych služieb Sušany, Hrnčiarske Zalužany, Domov Márie, Banská Štiavnica

Košický samosprávny kraj

Od januára zaplatí klient v zariadeniach Košického kraja asi o 14 percent viac ako vlani. Najväčšie zmeny v cenách sa týkali poplatkov za dohľad a pomoc pri odkázanosti na pomoc inej osoby. Klienti domovov sociálnych služieb po novom zaplatia v priemere 156 eur mesačne a v zariadeniach pre seniorov 216 eur mesačne.

Poplatok za stravu: Od 2,36 do 3,90 eura na deň (t. j. 70,80 až 117 eur mesačne) plus réžia za prípravu stravy od 0,50 – 1,50 eura na deň. Výšku úhrady za prípravu stravy schvaľuje kraj pre každé zariadenie zvlášť.

Poplatok za ubytovanie: 0,12 eura za štvorcový meter na deň (3,60 eura mesačne).

Poplatok za ubytovanie sa zvyšuje o:

0,35 eura na deň – klient býva sám,
0,20 eura na deň – dvojposteľová izba,
0,12 eura na deň – trojposteľová izba a na jednu osobu pripadá viac ako 8 štvorcových metrov.

Poplatky za elektrospotrebiče:

Za každý televízor alebo rádio – 0,10 eura na deň (3 eura mesačne).
Za každú chladničku, práčku, mikrovlnnú rúru, rýchlovarnú kanvicu – 0,15 eura na deň (4,5 eura mesačne).

Poplatky za pomoc pri odkázanej osobe: Zariadenie si účtuje poplatky za deň podľa stupňa odkázanosti I. až VI. takto:

Zariadenie pre seniorov – celoročný pobyt: 1,13 eura (odkáz. I), 1,24 eura (odkáz. II), 1,47 eura (odkáz. III), 1,70 eura (odkáz. IV.), 2,03 eura (odkáz. V.), 2,26 eura (odkáz. VI.).

Domov sociálnych služieb – celoročný pobyt: 1,13 eura (odkáz. I.), 1,24 eura (odkáz. II.), 1,47 eura (odkáz. III), 1,70 eura (odkáz. IV.), 2,03 eur (odkáz. V.), 2,26 eura (odkáz. VI.).

Voľné miesta: Sú zverejňované pravidelne www.vucke.sk v časti register poskytovateľov, nahlasovanie voľných miest.

Kontakty: V rámci odboru sociálnych vecí funguje Kancelária prvého kontaktu, ktorá sa nachádza na prízemí Úradu Košického samosprávneho kraja v miestnosti č. 110, tel. č. 055/7268289.

Trnavský samosprávny kraj

Trnavská župa ceny nemenila. Do jej pôsobnosti patrí 17 domovov sociálnych služieb a 3 kombinované zariadenia – zariadenie pre seniorov plus domov sociálnych služieb. Celková cena sa počíta ako súčet poplatkov za stravu, ubytovanie, pomoc pri odkázaných klientoch a za služby.

Poplatok za stravu:

Poplatok za stravu – od 2,19 do 3,66 eura za deň, plus 5 percent zo sumy za prípravu jedla, t. j. od 2,30 eur do 3,84 eura denne.

Mesačne (30 dní) tento poplatok predstavuje sumu od 69 eur do 115 eur.

Poplatok za bývanie:0,17 eura za štvorcový meter denne (5,1 eura mesačne).

Poplatok za ubytovanie sa zvyšuje o:

0,40 eura na deň – klient býva sám,
0,20 eura na deň – v dvojposteľovej izbe,
0,13 eura na deň – v trojposteľovej izbe a na klienta pripadá viac ako 8 štvorcových metrov.

Upratovanie, pranie a žehlenie:

Upratovanie 1× denne, pranie a žehlenie osobných vecí 1 x denne, pranie a žehlenie posteľnej bielizne 1× za 14 dní – 0,17 eura.
Upratovanie 2× denne, pranie a žehlenie osobných vecí 2× denne, pranie a žehlenie posteľnej bielizne 1× za 7 dní – 0,50 eura.
Upratovanie viac ako 2× denne, pranie a žehlenie osobných vecí viac ako 2× denne, pranie a žehlenie posteľnej bielizne častejšie ako 1× za 7 dní a intenzívna údržba bielizne – 0,67 eura.

Pomoc pri odkázaných obyvateľoch:

Klient zaradený do I. až IV. stupňa odkázanosti (čiastočná bezvládnosť) – 1,40 eura denne.
Klient zaradený do V. stupňa odkázanosti (prevažná bezvládnosť) – 1,86 eura denne.
Klient zaradený do VI. stupňa odkázanosti (úplná bezvládnosť) – 2,33 eura denne.

Iné služby:

V domovoch sociálnych služieb sú bezplatné, v zariadeniach pre seniorov sú tieto poplatky:

TV prijímač, rádiomagnetofón, rýchlovarná kanvica, žehlička – 1 euro mesačne.

Chladnička – 2,32 eura mesačne.Voľné miesta: Voľné miesta v súčasnosti nie sú. Klienti sa umiestňujú priebežne na základe voľných miest prirodzeným úbytkom obyvateľov.

Zoznam voľných miest je zverejnený a mesačne aktualizovaný na webovej stránke Úradu Trnavského kraja.Kontakty: Údaje o odbore sociálnej pomoci, telefónnych číslach zamestnancov úradu kraja a zoznamy zariadení sú uverejnené na webovej stránke (www.trnava-vuc.sk). Informácie a poradenstvo poskytujú občanom všetci zamestnanci odboru sociálnej pomoci úradu kraja. Pod TTSK patria tieto zariadenia pre dospelých a seniorov:

DSS Veľký Meder, DSS Horný Bar, DSS Lehnice, DSS Košúty, ZpS a DSS Sereď, DSS Bojková, DSS Borský Svätý Jur, DSS Moravský Svätý Ján, ZpS a DSS Senica, ZpS a DSS Holíč, DSS Zavar

Skratky: DSS – domov sociálnych služieb, ZpS – zariadenie pre seniorov

debata chyba