Dôchodky vzrástli po švajčiarsky naposledy

Dôchodcovia v tomto roku zatiaľ príliš pridané nedostali. Penzie sa im zvýšili len o 1,8 percenta. Vláda im síce sľubuje, že získajú niektorí aj vianočný príspevok, ten však bude až na konci roka. Aký, zatiaľ jasné nie je, rovnako ani to, ako sa penzie zvýšia v budúcom roku.

01.02.2011 06:30
dôchodok, dôchodkyňa, dôchodca, penzia, penzista Foto:
Ministerstvo práce pripravuje nový model valorizácie penzií, ktorý by mal zohľadňovať výšku dôchodku. Platiť má od roku 2012, keď by sa mali zmeniť aj ďalšie penzijné podmienky ako napríklad výpočet dôchodkov či priznávanie nárokov naň.
debata

Tohtoročný nárast o 1,8 percenta bol totiž posledný, ktorý sa počítal podľa infl ácie a rastu miezd. Ministerstvo práce pripravuje nový model, ktorý by mal zohľadňovať výšku dôchodku. Platiť má od roku 2012, keď by sa mali zmeniť aj ďalšie penzijné podmienky ako napríklad výpočet dôchodkov či priznávanie nárokov naň.

V tomto roku kabinet upravil penzijný systém len mierne. Predčasní dôchodcovia napríklad si do konca marca musia vybrať, či chcú penziu alebo pracovať, či mať živnosť. Oboje naraz už možné nebude.

Zároveň sa väčšina vyplácaných dôchodkových dávok zvýšila o 1,8 percenta a mierne sa upravil výpočet nových penzií.

V sociálnej novele sa ministrovi práce Jozefovi Mihálovi nepodarilo presadiť zámer, aby sa už dôchodky nezvyšovali percentuálne, ale každý o rovnakú pevnú sumu. Už do leta mieni pripraviť ďalšiu novelu s návrhom iného mechanizmu valorizácie, ktorý by sa mal začať uplatňovať od januára 2012.

Doterajším, teda tzv. švajčiarskym systémom sa teda penzie zrejme zvýšili posledný raz. Tento model je totiž podľa názoru koalície aj odborníkov vzhľadom na zlú finančnú situáciu Sociálnej pois ťovne neudržateľný. Najmä poberateľom vyšších penzií pridáva príliš štedro a, naopak, tým s podpriemernými dôchodkami len skúpo. Dôsledkom je výrazné „roztváranie nožníc“ medzi vysokými a nízkymi penziami.

Valorizačný koeficient 1,8 sa znovu vypočítal ako súčet polovice priemerného percentuálneho nárastu miezd a polovičnej inflácie v zákonom stanovenom období.

Presne o takúto percentuálnu sumu sa každému starobnému, predčasnému starobnému či invalidnému dôchodcovi od januára zdvihla vlaňajšia penzia. Rovnako sa zvýšili penzie vdovské, vdovecké či sirotské.

A čo bude o rok? Na to zatiaľ rezort práce nevie dať presnú odpoveď. Pôvodný plán začať pridávať každému dôchodcovi rovnako sa nepáčil ani koaličným partnerom Mihálovej SaS. „Navrhovaný mechanizmus potláča princíp zásluhovosti a znevýhodňuje poberateľov dôchodkov, ktorí sa na financovaní dôchodkového systému podieľali väčšou mierou,“ zdôvodnil jeho zmietnutie zo stola poslanec SDKÚ Zoltán Horváth.

Mihál na novej valorizácii trvá, tvrdí, že bez nej by prvý dôchodkový pilier mohol v blízkej budúcnosti skolabovať. Penzistov, ktorí z dôchodkového systému čerpajú, je totiž čoraz viac, a pracujúcich, ktorí doň prispievajú odvodmi, čoraz menej. A má to byť stále horšie.

S novým modelom zvyšovania penzií však minister zatiaľ nevyrukoval. „Hovoriť o ňom je predčasné, keďže na rokovanie vlády sa má novela podľa plánu predkladať až koncom augusta. Ministerstvo teraz dôkladne analyzuje možnosti,“ tvrdí hovorkyňa Slavomíra Sélešová.

Pripraviť sa však najskôr bude treba na to, že vyššie dôchodky porastú menej ako doteraz. Ba ministerstvo uvažuje aj o tom, že by mohlo akýsi „koeficient nepriaznivého demografi ckého vývoja“ zapracovať už do samotného vzorca pre výpočet nových dôchodkov. Podrobnosti známe nie sú, no je zrejmé, je čím bude podiel platiacich a vyplácaných nižší, tým skromnejšie budú aj dôchodky.

Predčasní dôchodcovia si do konca marca musia usporiadať pracovné náležitosti, ak chcú penziu poberať naďalej. Po novom nebudú smieť vykonávať takú zárobkovú činnosť, z ktorej vyplýva povinnosť dôchodkovo sa poistiť. Nemôžu byť preto zamestnancami či živnostníkom. Naopak, aj popri penzii môžu vykonávať prácu na dohodu.

Pozor! Poberatelia predčasných dôchodkov, ktorí končia pracovný pomer, musia do 10. februára podať odhlášku z dôchodkového poistenia. Inak by im poisťovňa penziu za marec nestihla poslať v riadnom výplatnom termíne.

Novela zákona o sociálnom poistení upravila aj spôsob stanovenia priemerného osobného mzdového bodu, čo je hodnota dôležitá pri výpočte dôchodkovej dávky.

Zvyšovanie dôchodkov v roku 2011

  • Doterajšie dôchodky sa zvyšujú o 1,8 percenta.
  • Z dôchodkov priznaných pred 1. januárom 2012 sa v roku 2011 zvyšuje starobný, predčasný, invalidný, vdovský a vdovecký, sirotský a sociálny.
  • Dôchodky sa zvyšujú od 1. januára 2011, ak boli priznané pred týmto dňom, alebo odo dňa priznania dôchodku, ak sa priznajú v priebehu tohto roka.
  • Nezvyšujú sa dôchodky vdovský, vdovecký ani sirotský, ak boli vymerané zo starobného dôchodku, predčasného dôchodku alebo invalidného dôchodku už zvýšeného o 1,8 percenta mesačnej sumy dôchodku. Nezvyšuje sa ani dôchodok manželky a suma navýšenia dôchodku pre bezvládnosť.
  • Suma zvýšenia sociálneho dôchodku upraveného z dôvodu jediného zdroja príjmu sa určí z mesačnej výšky dôchodku po odpočítaní zvýšenia z dôvodu jediného zdroja príjmu, a nie z mesačnej sumy, ktorá sa vypláca.
  • Ak sa spolu s dôchodkom vypláca aj príspevok za účasť v národnom boji za oslobodenie 20 alebo 10 eur mesačne, suma zvýšenia dôchodku sa určí z mesačnej výšky dôchodku po odpočítaní tohto príspevku, a nie z mesačnej sumy, ktorá sa vypláca.
  • Pri súbehu dvoch alebo viac dôchodkov sa nárok na zvýšenie každého z nich posudzuje samostatne.

Postup zvýšenia a výplata zvýšených dôchodkov

  • Sociálna poisťovňa – ústredie zvýši vyplácané dôchodky bez žiadosti.
  • Zvýšené dôchodky pošta vyplatí po prvý raz vo výplatnom termíne za mesiac január 2011 a súčasne vyplatí doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2011 do posledného dňa pred výplatným termínom za mesiac január 2011
  • Ak sa dôchodok vypláca na účet zriadený v banke, dôchodok za január vo zvýšenej sume bude pripísaný na účet, v rovnaký deň bude pripísaný na účet aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2011 do posledného dňa pred výplatným termínom dôchodku.
  • O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov v priebehu januára písomné rozhodnutie.

Ako sa určuje nárast penzií

  • platí valorizačný mechanizmus, podľa ktorého penzie rastú na základe vývoja infl ácie a priemerného rastu miezd za prvý polrok predchádzajúce­ho roka
  • z týchto dvoch ukazovateľov sa potom vypočíta priemer
  • o ten sa potom percentuálne zvýšia všetky dôchodky
  • tento model pomáha viac tým, ktorí majú penzie vyššie, a v tomto roku platí zrejme naposledy
  • vláda sľubuje zmenu valorizačného mechanizmu, tvrdí, že chce pomôcť viac tým, ktorí majú dávky nižšie
  • na novom mechanizme ministerstvo práce ešte pracuje
  • minister pôvodne navrhoval, aby sa penzie zvyšovali o pevnú sumu, ktorá by bola pre všetkých rovnaká, to mu však neprešlo
  • do leta by mal byť známy nový spôsob valorizácie, ktorý by sa mal začať uplatňovať od januára 2012 – hovorí sa o kombinácii pevnej sumy a percentaČo sa zmenilo v dôchodkoch v tomto roku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba