Poplatky v II. pilieri sú vyššie ako výnosy

Peniaze ľudí sa dnes lepšie zhodnotia na termínovanom vklade v banke ako v druhom dôchodkovom pilieri. V banke môžu bez zaplatenia akýchkoľvek poplatkov aktuálne získať ročný úrok 2,7 percenta. Dôchodkovým správcovským spoločnostiam sa za posledných šesť rokov podarilo dosiahnuť priemerné výnosy od necelého percenta do 2,66 percenta. Navyše, väčšiu časť výnosu si v prvých rokoch sporenia zoberú na poplatkoch.

26.02.2011 06:00 , aktualizované: 27.02.2011 15:00
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa prepočtu VÚB Generali človek vstupujúci do 2. piliera začiatkom tohto roku s hrubým mesačným príjmom 758 eur bude mať po prvom roku sporenia na svojom účte po odrátaní poplatkov 834 eur. Z tejto sumy iba necelé dve eurá tvorí reálne zhodnotenie peňazí, kým na poplatkoch si DSS-ka v priebehu roka zoberie 9,35 eura.

Slabé začiatočné zhodnocovanie peňazí však 2. pilier dobieha ku koncu sporenia. Pri trojpercentnom raste mzdy a rovnakom zhodnocovaní peňazí by tak človek mal po 45 rokoch sporenia na svojom účte 131 605 eur. Z tejto sumy sú už odrátané celkové poplatky vo výške 6 789 eur.

„Aktuálne nastavené poplatky sú príliš nízke, navyše DSS-ky nemotivujú investovať do rizikovejších cenných papierov,“ myslí si však Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

Ďalší analytik Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií už taký jednoznačný nie je. „Je to zložitá otázka, z pohľadu sporiteľov by bolo dôležité najmä rozšíriť investičné možnosti fondov,“ tvrdí. Pre dôchodkové fondy by tak podľa neho bolo dobré, ak by v budúcnosti mohli opäť investovať do akcií. Túto možnosť zrušila vláda Roberta Fica. Súčasná vláda dnes už tiež pripravuje veľké zmeny v zákone o dôchodkovom sporení.

Druhý pilier zhodnotenie
Druhý pilier zhodnotenie Druhý pilier zhodnotenie

V budúcnosti sa teda poplatky budú skladať „z fixnej časti, ktorá pokryje náklady správcu, a z výkonnostnej odmeny, ktorú získa dôchodková správcovská spoločnosť iba v prípade pozitívneho zhodnotenia úspor,“ vysvetlila Slavomíra Sélešová, hovorkyňa ministerstva práce. Podobný systém funguje už aj dnes a s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude meniť len výška percent.

„Pri diskusii o budúcej výške odplát je najdôležitejšie pozrieť sa na poplatok 0,025 percenta z priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde a porovnať ho s tým, čo je štandardné na trhu,“ myslí si Vladimír Mlynek, vedúci oddelenia riadenia investícií vo VÚB Generali DSS.

Napríklad podielové fondy majú priemerne až trojnásobne vyššie poplatky. „Zvyčajne je to okolo jedného percenta ročne, a pritom náklady na samotnú správu sú, samozrejme, porovnateľné,“ dodal Mlynek. Výška aktuálnych poplatkov v podielových fondoch sa dá ľahko overiť aj na internetovej stránke Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

K znižovaniu poplatkov v 3. pilieri prišlo až začiatkom minulého roka. V priebehu nasledujúcich desiatich rokov tak poplatok z priemernej čistej mesačnej hodnoty majetku klesne z dvoch na jedno percento. Predtým bola výška tohto poplatku až na úrovni troch percent. Na porovnanie, pri druhom pilieri klesol poplatok z 0,065 na 0,025 percenta.

„Navyše DSS garantuje investície ľudí vlastným majetkom, čo nijaké iné subjekty nerobia. Máme pritom najprísnejšie podmienky na podnikanie a pri súčasnom nastavení sa ani nedá viesť diskusia o návratnosti pôvodnej investície do DSS,“ uzavrel Mlynek. Nie je však kritický ku všetkým opatreniam minulej vlády a povinnosť hradiť prípadné straty z vlastných peňazí nepovažuje za zlý nápad.

Samotné správcovské spoločnosti tiež môžu ukladať peniaze ľudí na termínované vklady. „My sme tiež chceli vložiť peniaze od ľudí na termínovaný vklad Dexia banky, ale dostali by sme približne o polovicu nižší úrok, ako dnes banka ponúka bežným ľuďom,“ opísal Mlynek. Ročný termínovaný vklad s úrokom 2,7 percenta ponúka banka v snahe prilákať ľudí, ktorí si u nej zároveň otvoria účty či zoberú hypotéku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba