Reforma druhého piliera je v slepej uličke

Vláda sa pri snahe zvýšiť výnosy sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri dostáva do úzkych. Konzervatívny, vyvážený a rastový fond sú teraz garantované proti stratám, čo správcovským spoločnostiam znemožňuje investície do výnosnejších, ale zároveň rizikovejších akcií. Zvažované zlúčenie fondov či odobratie garancií by podľa právnych analýz, ktoré má k dispozícií premiérka, narážalo na ústavu. Návrh v podobe rozšírenia počtu fondov by mohol zase priniesť zmätky, keďže niektorí sporitelia sa ťažko orientovali už pri troch fondoch.

02.05.2011 12:01
fondy, podielový, podielové, burza, akcie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Napriek tomu je posledná menovaná cesta nateraz najaktuálnejšia. Podľa informácií Pravdy sa rokuje o tom, že ostať môžu tri garantované fondy, ku ktorým sa vytvorí štvrtý s možnosťou investovania do akcií. DSS tak vzniknú zbytočné náklady za správu v podstate troch rovnakých garantovaných fondov. Ľudí zas môže pomýliť to, že pod rastovým fondom sa nebudú skrývať akciové, ale konzervatívne investície.

Dôchodkové spoločnosti upozorňujú na zlé nastavenie budúcich poplatkov. ,,Zjednodušene, ak dnes zhodnotíme vklady ľudí o sto eur, môžeme si z nich za túto prácu zobrať 5,6 eura. Tento motivačný poplatok by mal v budúcnosti zmiznúť pri konzervatívnom a novom akciovom fonde," povedal Viktor Kouřil, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. Správcovia penzií tak budú motivovaní mať čo najviac ľudí vo vyvážených a v rastových fondoch. Práve v nich totiž budú môcť na poplatkoch od ľudí zarobiť najviac.

Stratí sa tak motivácia ponúkať sporiteľom akcie, ktoré historicky priemerne dosahujú vyššie výnosy ako konzervatívne investície do dlhopisov či pokladničných poukážok. ,,Pri takomto nastavení poplatkov urobím všetko preto, aby ľudia do akcií nešli," dodal Kouřil. Nájsť riešenie výhodné pre všetkých by podľa neho nebolo vôbec ťažké. ,,Stačilo by vytvoriť iba dva fondy, pričom jeden z nich by bol konzervatívny a druhý akciový," dodal Kouřil. Následne by sa ľudia sami rozhodli, koľko peňazí chcú mať investovaných v rizikových akciách a koľko v garantovanom konzervatívnom fon­de.

Hrozbou pre reformu je podľa analytikov zachovanie dobrovoľného vstupu a nie zmena na povinný. ,,Čim väčšia časť populácie je v druhom pilieri, tým nižšie budú dlhodobé výdavky na dôchodky z prvého piliera," povedal Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy. Navyše podľa analýzy inštitútu je celý dôchodkový systém v priebehu sto rokov udržateľný len pri automatickom vstupovaní všetkých ľudí do druhého piliera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba