Na dôchodok treba myslieť už pri výbere hypotéky

Každý, kto si berie hypotéku, by mal uvažovať nad tým, že v okamihu, keď sa stane dôchodcom, sa jeho príjem veľmi zníži. Podľa Igora Sandtnera zo spoločnosti Salve Finance by ľudia už pri výbere vhodnej nehnuteľnosti mali zvážiť, či budú mať v budúcnosti dosť peňazí, aby si daný dom alebo byt dokázali aj udržať.

06.05.2011 10:52
hypotéka, dom, úroky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ľudia si často neuvedomujú, že odchodom do penzie sa ich príjem podstatne zmení,“ vraví Sandtner. V súčasnosti sa priemerný dôchodok pohybuje na úrovni približne 40 percent z priemernej mzdy. To znamená, že človek po nástupe na penziu bude musieť vyžiť zo sumy, ktorá je o viac ako polovicu nižšia ako tá, ktorú dostával ako zamestnanec.

Ak si niekto kúpi byt a platí mesačne za energie 160 eur, musí počítať s tým, že táto suma nebude nikdy menšia. Naopak, je takmer isté, že ceny energií budú v budúcnosti ešte rásť a jeho náklady na bývanie tak budú vzrastať. Rovnako človek, ktorý si kúpi dnes byt, nemôže predpokladať, že v rovnakom stave bude aj o niekoľko desaťročí. Byt bude pravdepodobne treba zrekonštruovať, čo si vyžiada nemalé investície. Navyše bude potrebné obmieňať aj spotrebiče.

Ľudia, ktorí si kupujú nehnuteľnosť, by si preto mali spočítať, aké sú celkové náklady na ich bývanie. Aj keď už splatia hypotéku, nebudú bývať zadarmo. Okrem nákladov na elektrinu, vodu, kúrenie či plyn, by do nákladov mali započítať aj poistenie nehnuteľnosti či sumu, ktorú budú potrebovať na nevyhnutné opravy. Podľa Sandtnera by si každý mal začať čo najskôr sporiť, aby po nástupe na dôchodok nemusel prísť o svoje bývanie alebo vymeniť veľký byt v meste za malý na dedine.

debata chyba