Česko by malo Slovákom doplácať dôchodok

Slovenskí dôchodcovia môžu získať desiatky miliárd českých korún ročne na dorovnávacie príspevky niekdajšej federálnej penzie. Informovali o tom české Lidové noviny.

13.07.2011 13:14
dôchodkyne, dôchodok, dôchodca, dôchodcovia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Česká republika v súčasnosti dáva každý mesiac dorovnávací príspevok k penzii tým Čechom, ktorí pred rozpadom federácie pracovali na Slovensku alebo pre slovenský podnik, a preto poberajú nižšiu slovenskú penziu. Ide približne o štyri tisíc ľudí. Súdny dvor v druhej polovici júna rozhodol, že táto prax je síce prípustná, avšak diskriminuje občanov všetkých ostatných krajín Európskej únie.

Verdikt je možné chápať teda tak, že o príspevok by mohol požiadať a mal by dostať každý občan Európskej únie, ktorý si odpracoval v Československu dostatočný počet rokov. Má preto nárok na československý dôchodok a zároveň má v súčasnosti vo svojej krajine penziu nižšiu, ako by dostával podľa českých prepočtov.

V praxi môže ísť takmer len o Slovákov. Zo Slovenska by podľa maximálnych odhadov mohlo prísť až stovky tisíc žiadostí, informujú Lidové noviny.

debata chyba