Vianočné príspevky budú po novom

Penzisti by aj v tomto roku mali k svojim dôchodkom dostať vianočné príspevky. Namiesto ôsmich rôznych súm, ktoré dôchodcovia dostávali na základe výšky dôchodku vlani, by sa v tomto roku výška vianočného príspevku mala vypočítať osobitne pre každého dôchodcu.

16.08.2011 06:30
vianoce, vianočný, príspevok, darček, darčeky,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj naďalej bude o výške príspevku rozhodovať výška penzie. Príspevok by pritom mali dostať všetci dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 60 percent z priemernej mzdy. Najvyšší príspevok dostanú tí penzisti, ktorých dôchodok nedosahuje ani výšku životného minima, teda 189,33 eura. Podľa novely zákona o poskytovaní vianočných príspevkov, ktorú už schválil parlament aj podpísal prezident Ivan Gašparovič, by mali v decembri dostať 66,39 eura.

Penzistom, ktorí dostávajú vyšší dôchodok, sa bude príspevok s narastajúcou penziou postupne znižovať. Výška príspevku sa vypočíta tak, že od sumy 66,39 eura sa odpočíta jedna desatina rozdielu medzi dôchodkom a životným minimom. To znamená, že ak niekto dostáva dôchodok vo výške 250 eur, rozdiel medzi dôchodkom a životným minimom je 60,67 eura. Jedna desatina z tejto sumy (6,067 eura) sa odpočíta od maximálnej prémie 66,39 eura, čo je 60,32 eura. Túto sumu by mal dôchodca dostať vo forme vianočného príspevku.

Vlani bol vianočný príspevok v ôsmich rôznych výškach. Najviac peňazí dostali ľudia, ktorých dôchodok nepresahoval 186,20 eura. Štát im vo forme vianočného príspevku vyplatil 66,39 eura. Naopak, najmenší príspevok vo výške 40,34 eura dostali ľudia, ktorých dôchodok sa pohyboval od 409,60 eura do 446,70 eura. Kto poberal vyššiu penziu, nedostal pod stromček od štátu nijaké peniaze.

Ministerstvo práce pri predkladaní novely zákona tvrdilo, že zmena vyplácania vianočných príspevkov bude spravodlivejšia. Vlani sa totiž mohlo stať, že dôchodca vďaka tomu, že mal dôchodok o pár centov vyšší, ako bola hranica na poskytnutie vyššieho príspevku, dostal menší príspevok, čím prišiel o štyri až deväť eur. Podľa nových pravidiel by rozdiel vo vianočných príspevkoch medzi dvoma dôchodcami, ktorých penzia sa líši len o pár centov, mal byť len minimálny.

Na aký vianočný príspevok majú dôchodcovia nárok?

Príklad 1

Dôchodca dostáva dôchodok vo výške 350 eur. Aký veľký vianočný príspevok dostane?

Keďže jeho dôchodok je vyšší ako 189,33 eura, nemôže získať maximálny vianočný príspevok. Výška príspevku, ktorý dôchodca získa, sa vypočíta tak, že od maximálneho príspevku 66,39 eura odpočítame jednu desatinu rozdielu jeho dôchodku a životného minima: 66,39 – (350 – 189,33)/10 = 50,32 eura. V prípade, že by mal dôchodca rovnakú penziu aj vlani, dostal by od štátu na Vianoce 47,78 eura.

Príklad 2

Aký vianočný príspevok dostane dôchodca, ktorý poberá dôchodok vo výške 170 eur?

Každý, koho dôchodok je nižší ako 189,33 eura, má nárok na maximálny príspevok vo výške 66,39 eura. Rovnakú sumu tak dostane aj dôchodca s penziou vo výške 170 eur. Nerozhoduje pritom, či k svojmu dôchodku dostáva aj dávky v hmotnej núdzi alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba