Slabší druhý pilier oddiali penzie

Oslabenie druhého dôchodkového piliera oddiali odchod do dôchodku najmä súčasným tridsiatnikom. Vyplýva to z prepočtov dosahov opatrení, ktoré v rámci penzií pripravuje súčasná vláda.

24.05.2012 12:02
dôchodca, dôchodcovia, penzisti, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Slabší druhý pilier, kde si 1,4 milióna ľudí teraz odvádza deväť percent z príjmov, síce spočiatku pomôže Sociálnej poisťovni sumou sto miliónov eur za každé znížené percento odvodov, ale štátu bude neskôr druhý pilier menej pomáhať vyriešiť problém so starnutím obyvateľstva.

Podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy by po pripravovanom dobrovoľnom vstupe do druhého piliera, poklese odvodov z deväť na štyri percentá a valorizácii penzií podľa cien v roku 2050 bola nutná až 70–ročná hranica odchodu do dôchodku na to, aby bol systém udržateľný.

Ak by sa zachovali odvody do druhého piliera na úrovni deviatich percent, v roku 2050 by pri podobných úpravách valorizácie a dobrovoľného druhého piliera stačilo na podobný defi cit zvýšiť dôchodkový vek na 65 rokov. Penzijný systém začne doplácať na slabší druhý pilier od roku 2040.

Poslanec parlamentu Miroslav Beblavý (SDKÚ) včera upozornil, že pri druhom pilieri hovorí Smer o trvalom oslabení, kým pri veľkých podnikoch s regulovanými cenami o dočasnej dani na dva roky, ktorá má spolu so zdanením bánk priniesť za dva roky 375 miliónov eur. „Pokles peňazí prúdiacich do druhého piliera a dosah na ľudí bude tri– až päťkrát väčší, než navrhované dane na energetické podniky, monopoly a banky,“ kritizuje Beblavý. „Taký dramatický zásah do príjmov ľudí a ich zabezpečenia v starobe ešte neurobil nikto,“ dodal poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník.

Premiér Robert Fico poukazuje na to, že vláda si musí požičiavať za štvorpercentné úroky na plátanie výpadkov v penzijnom systéme a správcovia súkromných penzií ich zhodnocujú len o jedno percento. Minulá vláda chcela výnosy zvýšiť, penzie sa mali dotovať z privatizácie či vládnych úspor a počítalo sa tiež s vyšším vekom odchodu do dôchodku. Fico poukázal na škrty v druhom pilieri v Poľsku, kde však podľa Beblavého aj preto zvýšili vek odchodu do penzie na 67 rokov.

42 debata chyba