Prvý pilier bude čoraz solidárnejší

Slovenský dôchodkový systém je od januára solidárnejší. A v nasledujúcich rokoch bude ešte viac. Lepšie zarábajúci ľudia tak prispievajú na penzie ľudí, ktorých príjem je nižší ako priemerná mzda. Solidárnejší sú ľudia, ktorí zarábajú tisíc a viac eur mesačne.

11.06.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (59)

Vláda tak rozhodla preto, že do penzie odchádza aj mnoho ľudí, ktorí roky zarábali málo, respektíve boli živnostníkmi a počas celého svojho podnikania platili odvody z minimálneho vymeriavacieho základu a Sociálna poisťovňa im tak často vypočítala dôchodky také nízke, že po odchode do dôchodku museli na úrade práce žiadať o dávky v hmotnej núdzi.

A tak kým v minulom roku sa do penzie lepšie zarábajúcich ľudí započítavalo 84 percent ich zárobku nad tisíc eur, od januára to je len 80 percent. Toto percento však bude postupne klesať až na konečných 60 percent v roku 2018. Šéf rezortu práce Ján Richter tento krok zdôvodňoval tým, že v rámci posilňovania solidarity v prvom pilieri vzniká silný predpoklad, že výrazná väčšina ľudí, ktorá má príjem pod úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy, čo je asi tisíc eur, sa bude môcť v priebežnom pilieri oprieť o túto solidaritu zo strany vyššie príjmových skupín.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo ovplyvňuje výšku budúcej penzie?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nič sa nemení pre ľudí, ktorých priemerný osobný mzdový bod dosahuje hodnotu 1, znamená to, že budúci dôchodca pracuje za priemernú mzdu, čo je dnes približne 800 eur. Ak požiadajú o dôchodok, ich budúca penzia sa bude vypočítavať z celého ich zárobku.

Naopak, na zmene získali ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 17 percent navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22 percent. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 260 eur, na budúci rok to už môže byť až 271 eur a v roku 2015 až 285 eur.

Viac zarábajúci sa tak musia spoľahnúť aspoň na to, že v budúcich rokoch porastie ďalšia dôležitá veličina na výpočet penzie – aktuálna dôchodková hodnota. Iba v takom prípade ich penzie aspoň trochu porastú.

Ako upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, dôchodky ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú ich jeho výpočte dôležité a majú vplyv na ich konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. Tento rok dosahuje 10,0098 eura, predpoklad na rok 2014 je 10,3928 a na rok 2015 až 10,8550. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok,“ dodal Višváder. Ak teda človek ide do penzie v tomto roku, budú sa mu započítavať zárobky od roku 1984 až po rok 2012.

Ako upozornil hovorca, pre účely výpočtu dôchodku sa môže v budúcnosti započítať aj obdobie, v ktorom bol žiadateľ oň v evidencii uchádzačov o prácu. Tieto doby sa však v jednotlivých obdobiach hodnotia rôzne. „Ak bol žiadateľ o dôchodok nezamestnaný v období do konca roku 2000, toto obdobie sa mu započítava celé. Od 1. januára 2001 do konca roku 2003 sa na dôchodkové poistenie uznáva len obdobie poberania dávky v nezamestnanosti. Ak bol žiadateľ o dôchodok v evidencii, ale dávku nepoberal, toto obdobie sa mu nezapočíta,“ vysvetlil. Od 1. januára 2004 ani evidencia, ani poberanie dávky nie je obdobím dôchodkového poistenia, a preto sa pre nárok na dôchodok nehodnotí vôbec. „Zhodnotí sa iba v prípade, že si poistenec platí dobrovoľné dôchodkové poistenie v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, resp. doplatí si ho dodatočne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba