Kedy môžem požiadať o predčasný starobný dôchodok?

Otázky a odpovede k dávke v nezamestnanosti a predčasnej penzii.

26.08.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, predčasný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Narodil som sa 9. 11. 1953, v súčasnosti som evidovaný ako nezamestnaný na úrade práce. Kedy môžem požiadať o predčasný starobný dôchodok?

O predčasný starobný dôchodok možno požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, t. j. v konkrétnom prípade od 9. 11. 2013. Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o tento dôchodok. Žiadosť o predčasný starobný dôchodok spisuje pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu.

Mám 61 rokov. Dňa 31. 7. 2013 som ukončil zamestnanie. Do nového zamestnania som mal nastúpiť 15. 8. 2013, no nestalo sa tak. Môžem požiadať o predčasný starobný dôchodok spätne od 1. 8. 2013?

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok. Vzhľadom na to nie je možné o tento dôchodok požiadať spätne.

Zníži sa mi suma predčasného starobného dôchodku, ak ma zamestnávateľ prepustí zo zamestnania z organizačných dôvodov, od nasledujúceho dňa požiadam o predčasný starobný dôchodok a do dovŕšenia dôchodkového veku mi chýba jeden rok?

Ak poistenec požiada z akýchkoľvek dôvodov o predčasný starobný dôchodok, suma predčasného starobného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného starobného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku.

Som poberateľom predčasného starobného dôchodku. Dňa 19. 6. 2013 som dovŕšil dôchodkový vek. Sociálna poisťovňa do dnešného dňa nevydala rozhodnutie o priznaní starobného dôchodku. Musím dovŕšením dôchodkového veku požiadať o starobný dôchodok alebo mi bude dôchodok automaticky prepočítaný?

Poistenec, ktorému bol priznaný predčasný starobný dôchodok, nemá nárok na starobný dôchodok. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je starobný dôchodok. O tejto skutočnosti Sociálna poisťovňa rozhodnutie nevydáva. Suma dôchodku sa neprepočíta.

Možno súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a dávku v nezamestnanosti?

Súbeh poberania predčasného starobného dôchodku a dávky v nezamestnanosti zákon o sociálnom poistení neumožňuje. V zmysle zákona nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy dňom vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie a dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %. Ak teda poberateľovi dávky v nezamestnanosti Sociálna poisťovňa prizná predčasný starobný dôchodok, odo dňa jeho priznania nárok na dávku v nezamestnanosti stráca. V prípade, že počas poberania dávky v nezamestnanosti bol priznaný niektorý z uvedených dôchodkov spätne, poistenec je povinný dávku v nezamestnanosti vrátiť.

Má osoba s priznaným predčasným dôchodkom, ktorá pracuje a výplatu dôchodku má pozastavenú, nárok na dávku v nezamestnanosti po ukončení zamestnania?

Osoba, ktorá má priznaný predčasný dôchodok – bez ohľadu na to, či sa jej dôchodok vypláca, alebo je jeho výplata pozastavená, neplatí poistné na invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Z tohto dôvodu jej v žiadnom prípade ani nárok na dávku v nezamestnanosti nemôže vzniknúť.

Prišiel som o prácu a nahlásil som sa na úrade práce. Mám nejaké ohlasovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni?

Záujemca o dávku v nezamestnanosti musí najprv navštíviť úrad práce a požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Kým mu nebude z úradu práce doručené oznámenie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, pobočku Sociálnej poisťovne nie je potrebné navštíviť. Toto oznámenie sa totiž považuje za žiadosť o dávku v nezamestnanosti. Požiadať o ňu v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého pobytu preto môže až po doručení oznámenia o zaradení do evidencie uchádzačov. Po splnení všetkých podmienok stanovených v zákone o sociálnom poistení vznikne nezamestnanému nárok na dávku v nezamestnanosti odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak si uchádzač o zamestnanie evidovaný na úrade práce nebude žiadať o dávku v nezamestnanosti, nie je potrebné pobočku Sociálnej poisťovne navštíviť. Voči Sociálnej poisťovni v takom prípade nemá žiadne povinnosti.

Aké sú podmienky na vznik dávky v nezamestnanosti pre policajta alebo vojaka? Je systém výpočtu a nárok rovnaký ako u bežného človeka?

Za určitých podmienok môže nárok na dávku v nezamestnanosti vzniknúť aj policajtovi alebo profesionálnemu vojakovi, ak po skončení výkonu služby je zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Podmienkou na priznanie dávky je, že osoba nesplnila podmienky na vznik nároku na výsluhový príspevok a nesplnila ani podmienku trvania služobného pomeru na vznik nároku na výsluhový dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Ďalšou podmienkou je, aby získala najmenej 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Výpočet dávky v nezamestnanosti je rovnaký ako u každého poistenca. Pri výpočte dávky u vojaka alebo policajta sa bude prihliadať na služobný plat, z ktorého bolo v zmysle zákona o sociálnom zabezpečení vojakov alebo policajtov platené výsluhové zabezpečenie zodpovedajúce plateniu poistného na poistenie v nezamestnanosti.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti