Mladí ľudia strácajú záujem o druhý pilier

Spôsob sporenia na dôchodok sa u mladých ľudí zásadne mení. Kým v uplynulých rokoch sa ľudia pri prvom zamestnaní dostali automaticky do druhého piliera, vlaňajšie zdobrovoľnenie sporenia v súkromnom systéme záujem o druhý pilier výrazne oslabilo. Naplno sa nový trend ukázal v uplynulých mesiacoch.

01.09.2013 20:00 , aktualizované: 02.09.2013 08:00
sociálna poisťovňa, odvody, vdova, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto
debata (137)

Podľa údajov od Sociálnej poisťovne vstúpilo do druhého piliera v druhom štvrťroku 2013 len 2¤111 mladých ľudí, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2012 pokles až o 16¤838 ľudí. Mladí sa tak začali spoliehať na penziu od štátu. Sociálnej poisťovni to môže pomôcť pri výplate penzií pre terajších dôchodcov. Inkasuje totiž celé 19-percentné penzijné odvody z hrubých miezd a nemusí odvádzať štyri percentá na súkromné účty sporiteľov.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka: Pohľad do zrkadla.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Štátna Sociálna poisťovňa však v budúcnosti pri starnutí obyvateľstva nemusí mať dosť vlastných peňazí na vyplácanie penzií pre terajších mladých ľudí, ktorí sa na ňu začali spoliehať. Ak sa nepodarí zvýšiť zamestnanosť a naštartovať prisťahovalectvo, dôchodky od štátu sa znížia alebo sa pôjde do penzie neskôr. Riešením by mohol byť silnejší druhý pilier, ten si však vláda teraz pri potrebe znižovať verejný deficit nevie predstaviť.

Či sa bude hľadať kompromis v otázke dobrovoľného alebo povinného vstupu mladých ľudí do druhého piliera, nie je jasné. Súčasný stav má do budúcnosti riziká. „Pokiaľ sa situácia nezmení, druhý pilier síce prechodne pomôže nielen sporiteľom, ale aj štátu, ale neskôr, o 20–40 rokov, sa situácia opäť negatívne zvráti a 80 až 90 percent dôchodkov bude musieť financovať štát,“ zhodnotil Viktor Kouřil, generálny riaditeľ VÚB Generali.

Štát teraz berie na úkor budúcnosti

Štát si uvedomuje, že teraz začína získavať plné penzijné odvody väčšiny ľudí nastupujúcich do prvej práce, ale zároveň berie na seba ťarchu ich budúcich penzií. „Za predpokladu, že mladí ľudia výrazne nezmenia svoje preferencie a pre vstup do druhého piliera sa aj v budúcnosti rozhodne len malá časť z nich, zostane väčšina osôb výlučne v prvom pilieri, čo možno konštatovať, že logicky zvýši v dlhodobom horizonte budúce výdavky priebežne financovaného dôchodkového piliera, de facto, verejných financií,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

„Pri zachovaní súčasného trendu nízkeho vstupovania mladých ľudí do druhého piliera sa počet ľudí v systéme začne významne znižovať o desať až pätnásť rokov. Menší majetok v druhom pilieri tiež vytvorí tlak na zvyšovanie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti,“ zhodnotil Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ministerstvo práce je viac optimistické.

„Generácia do 30 rokov má logicky iné preferencie a otázky spojené s oblasťou dôchodku sa im zdajú ešte veľmi vzdialené,“ pokračoval Stuška. Štát počíta s tým, že mladí ľudia začnú do druhého piliera viac vstupovať po tridsiatke, teda hneď ako si založia rodinu a vyriešia potrebu vlastného bývania. „Dobrovoľnosť vstupu do druhého piliera, ktorá je limitovaná na dosiahnutie 35. roku života, je logickým nastavením zmeny preferencií a vnímania zodpovednosti za vlastnú budúcnosť u mladej populácie,“ dodal Stuška.

Nízke penzie terajších mladých?

Aktuálne sa však v posledných mesiacoch naplno začínajú prejavovať dôsledky dobrovoľného vstupovania do druhého piliera. Pri zachovaní tohto trendu si budú o pár desiatok rokov sporiť na súkromné dôchodky státisíce ľudí, kým dnes sa dôchodkové správcovské spoločnosti starajú o majetok približne 1,3 milióna Slovákov v sume 5,52 miliardy eur.

Dnes je pre štát výhodné mať menej ľudí v druhom pilieri, lebo tým stúpajú príjmy Sociálnej poisťovne z dôchodkových odvodov a znižuje sa potreba dotácií priamo zo štátneho rozpočtu. V rozpočte Sociálnej poisťovne sa tak v tomto roku počíta s dotáciou zo štátneho rozpočtu vo výške 689,1 milióna eur. Pre lepšie priblíženie Sociálna poisťovňa v tomto roku počíta minúť 6,7 miliardy eur na vyplácanie súčasných dôchodkov, podpôr v nezamestnanosti a väčšina týchto peňazí sa získa z odvodov pracujúcich ľudí.

„O 20 rokov však na Slovensku bude cca o 100-tisíc pracujúcich menej ako dnes, ale o pol milióna dôchodcov viac,“ upozornil Kouřil. V budúcnosti tak dnešným pracujúcim hrozí, že štát bude schopný ľuďom vyplatiť len životné minimum. „Z ekonomického pohľadu je rozumnejšie pre dlhodobú stabilitu verejných financií nechať automatický vstup mladých ľudí s možnosťou vystúpiť,“ povedal Baláž.

Získanie klienta je drahé

Získanie nového klienta cez finančných sprostredkovateľov nie je rozhodne lacnou záležitosťou. „Pokiaľ sprostredkovateľ pracuje na dohodu o vykonaní práce, môže mu DSS ponúknuť maximálne 47 eur za zmluvu, po zaplatení povinných odvodov ju to stojí 62 eur za zmluvu,“ priblížil Kouřil. Tisíc nových klientov tak súkromnú dôchodkovú spoločnosť vyjde na 62-tisíc eur.

Dnes sporitelia vstupujú či menia svoje dôchodkové správcovské spoločnosti len výnimočne. „Menej ako dve percentá sporiteľov sa približne raz ročne rozhodne zmeniť dôchodkovú správcovskú spoločnosť,“ potvrdila Jana Tarčáková Janičová, hovorkyňa dôchodkovej správcovskej spoločnosti Axa. Poplatky za prestup si správcovské spoločnosti neúčtujú.

„Sporiteľ môže zmeniť DSS kedykoľvek, ale v prípade, ak tak urobí viac ako jeden krát ročne od poslednej zmeny, Sociálna poisťovňa si účtuje poplatok vo výške 16 eur za vystavenie akceptačného listu,“ uzavrel Jaroslav Pilát, člen Predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #II. pilier