Budúcich penzistov čakajú pri výpočte dôchodkov zmeny

Dôchodok ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri jeho výpočte dôležité a majú vplyv na konečnú sumu penzie. Jedným z nich je aj dôchodková hodnota, ktorá sa každý rok zvyšuje. Kým pre rok 2013 je stanovená na sumu 10,0098 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 10,2110 eura. Ak ju v takejto výške schváli rezort práce, v praxi to bude znamenať, že penzie priznané od januára budú vyššie.

17.09.2013 06:30
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek v decembri tohto roka a aj požiada o penziu, splní všetky podmienky, zarába približne 1 200 eur a má odpracovaných 42 rokov, dostane už aj s januárovou valorizáciou dôchodok približne vo výške 610 eur. Jeho kolega dosiahne penzijný vek v januári aj oň požiada. Odpracoval rovnaký počet rokov a tiež zarábal priemernú mzdu. Jeho dôchodok však bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote približne na úrovni 617 eur, a dostal by tak asi o sedem eur viac, ako keby naň mal nárok v roku 2013.

Čo má teda urobiť človek, ktorý ide do penzie na prelome rokov? Čakať, alebo o ňu požiadať už v decembri? „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek ešte v tomto roku, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, teda ešte v tomto roku alebo až v budúcom,“ informuje Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa vypočítavajú dôchodky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Pri rozhodovaní treba brať do úvahy aj aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ pokračuje. Ako ďalej dodal, ak bude penzia, ku ktorej patrí vianočný príspevok priznaný od 1. do 31. decembra 2013, tento Sociálna poisťovňa vyplatí v deň výplaty doplatku na dôchodku.

Aktuálnu dôchodkovú hodnotu určuje opatrením ministerstvo práce vždy ku koncu roka a tá potom platí celý nasledujúci rok. V návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne sa počíta so sumou 10,2110 eura. Je však na rozhodnutí rezortu práce, či ju navrhne vo vyššej alebo nižšej sume.

Výšku novopriznaných penzií okrem aktuálnej dôchodkovej hodnoty však ovplyvňuje viac veličín. "Ovplyvňuje ich aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na penziu.“ Aj túto veličinu čaká opäť zmena v prípade, že človek, ktorý odchádza do dôchodku, zarába v hrubom viac ako tisíc eur. "V roku 2014 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať 76 %, kým v tomto roku to je 80 %,“ dodal Višváder.

Navyše na priznanie akéhokoľvek dôchodku treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pri predčasnom dôchodku navyše jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je do 30. júna 2014 minimálne 237,80 eura mesačne a nesmiete mať do riadnej starobnej penzie viac ako dva roky. Ten, kto žiada o invalidný dôchodok, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nemá nárok na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Nárok na pozostalostné dôchodky má vdova či vdovec po partnerovi, ktorý ku dňu smrti poberal starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok alebo splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo ku dňu smrti získal počet odpracovaných rokov potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Podobné podmienky platia aj pri priznávaní sirotského dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota