Predčasní dôchodcovia môžu pracovať už len na živnosť

Pre predčasných dôchodcov sa od tohto roka výrazne obmedzili možnosti, ako si môžu zlepšiť svoj príjem. Keďže zákon nedovoľuje, aby bol niekto povinne dôchodkovo poistený a zároveň poberal predčasný dôchodok, po zavedení odvodov z práce na dohodu si už nemôžu privyrobiť ani týmto spôsobom.

23.09.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, predčasný, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že sa predčasný dôchodca zamestná a z tejto práce mu vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu predčasnej penzie. A to bez ohľadu na to, koľko peňazí dôchodca zarába. Aj keby si mal prácou na dohodou privyrobiť čo i len zopár eur, príde o celý predčasný dôchodok. Toto obmedzenie však platí, len kým nedosiahne dôchodkový vek. Odvtedy sa predčasný dôchodca už považuje za riadneho starobného dôchodcu a pre nich žiadne obmedzenia pri práci neplatia. Predčasní penzisti si preto musia rozmyslieť, či sa im oplatí poberať dôchodok alebo plat.

Predčasným dôchodcom, ktorí si chcú privyrobiť, zostala ešte možnosť pracovať na živnosť. Samostatne zárobkovo činné osoby sú totiž prvý rok podnikania oslobodené od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. A keďže živnostníkom nevznikne povinné dôchodkové poistenie, môžu bez problémov aj zarábať, aj dostávať predčasný dôchodok.

Ak si niekto v tomto roku založí živnosť, nebude musieť platiť sociálne odvody až do júla budúceho roku. Od júla budú musieť začať platiť poistné len tí živnostníci, ktorých hrubý príjem v tomto roku prekročí 4 830 eur. Ak zarobia menej, nebudú musieť platiť odvody ďalší rok.

Predčasní penzisti, ktorí sa rozhodnú podnikať, sa však nevyhnú odvodom do zdravotnej poisťovne. Na rozdiel od ostatných živnostníkov sa ich však netýka minimálny vymeriavací základ. Sami si môžu zvoliť, z akého vymeriavacieho základu budú platiť poistné, teda môžu si stanoviť aj nulový vymeriavací základ a nebudú platiť žiadne preddavky. Následne však podľa skutočného príjmu budú musieť pri vykonaní ročného zúčtovania doplatiť tieto odvody. Ak však zarobia málo, zaplatia menej, ako ostatní živnostníci, ktorí musia platiť aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu a do zdravotnej poisťovne posielať 55,02 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia