Za nízke odvody hrozia živnostníkom nízke dôchodky

Aké dávky dostanete zo Sociálnej poisťovne, závisí od toho, aký je váš vymeriavací základ. V prípade zamestnancov sa vymeriavací základ rovná ich hrubej mzde, pri živnostníkoch sa vymeriavací základ odvíja od dosiahnutého zisku.

07.10.2013 10:34
kalkulačka, dane, odvody, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Väčšina živnostníkov si však platí výrazne nižšie odvody ako zamestnanci. Priemerná mzda v minulom roku dosiahla na Slovensku 805 eur. Aj keď väčšina ľudí zarába menej, znamená to, že človekovi s priemernou mzdou sa vypočítajú dávky z vymeriavacieho základu 805 eur. Väčšina podnikateľov si však platí odvody len z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v tomto roku dosahuje 393 eur. To znamená, že aj dávky, ktoré môžu dostať, budú približne polovičné v porovnaní so zamestnancami s priemerným platom.

Ak ochorie zamestnanec s priemernou mzdou, mal by za prvých 30 dní práceneschopnosti dostať nemocenské v sume 418,59 eura. Ak bude práceneschopný živnostník, ktorý si platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, dostane za rovnaký čas nemocenské vo výške 204,36 eura.

Živnostníkom, ktorí si platia minimálne odvody, hrozí aj to, že po dosiahnutí dôchodkového veku bude ich penzia v porovnaní so zamestnancami výrazne nižšia. Ak by si niekto celý život platil minimálne odvody a išiel by v súčasnosti do dôchodku, mal by približne po 40 odpracovaných rokoch dostať dôchodok necelých 220 eur. V skutočnosti sa však Sociálna poisťovňa nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil len minimálne odvody, keďže do výpočtu sa zahŕňa príjem od roku 1984. Mnohí podnikatelia si totiž krátko pred dôchodkom radšej platia okrem povinných aj dobrovoľné odvody, aby si zvýšili svoju penziu.

V prípade, že by o dôchodok požiadal zamestnanec, ktorý celý život poberal priemernú mzdu, mal by po 40 odpracovaných rokoch nárok na starobný dôchodok vo výške približne 400 eur.

Zvýšiť dôchodok živnostníkov by mohol aj klesajúci koeficient na výpočet vymeriavacieho základu. Ešte vlani sa vymeriavací základ pre sociálne poistenie počítal ako zisk vydelený koeficientom 2. V tomto roku sa už použil koeficient 1,9. Navyše živnostníci si najprv museli k svojmu zisku pripočítať odvody na sociálne a zdravotné poistenie, čo im tiež zvýšilo vymeriavací základ. Budúci rok tento koeficient znovu klesne na 1,6 a v roku 2015 sa zníži na konečných 1,486. Mnohí živnostníci po znížení koeficientu už nebudú môcť platiť minimálne odvody, čo sa následne odrazí aj na výške dávok, na ktoré majú nárok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO