Zvýši sa mi dôchodok, ak budem pracovať na dohodu?

Otázky a odpovede o zvyšovaní penzií.

09.10.2013 12:50
dôchodca, dôchodok, penzista, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zvýši sa starobný dôchodok aj ľuďom, ktorí pracujú na dohodu?

Od januára tohto roku už aj ľuďom zamestnaným na dohodu musí zamestnávateľ strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu majú nárok na zvýšenie svojej penzie za rovnakých podmienok ako zamestnanci pracujúci na zmluvu. Podať žiadosť o zvýšenie dôchodku môžu až po tom, čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda až po tom, čo prestanú pracovať.

Ako dlho musí dôchodca pracovať, aby sa mu zvýšila penzia?

Nárok na zvýšenie dôchodku vzniká ľuďom, ktorí sú po získaní nároku na dôchodok dôchodkovo poistení. Nie je pritom určené, ako dlho má toto poistenie trvať. O zvýšenie dôchodku tak môže požiadať aj penzista, ktorý pracoval čo i len jeden deň, ak bol z tejto práce povinne dôchodkovo poistený.

Má nárok na zvýšenie dôchodku aj živnostník?

V prípade, že dôchodca pracuje na živnosť, pričom je povinne dôchodkovo poistený, má nárok na zvýšenie svojho dôchodku. O zvýšenie penzie môže požiadať až vtedy, keď mu toto dôchodkové poistenie zanikne. To sa stane buď vtedy, keď prestane podnikať, alebo keď jeho hrubý príjem v kalendárom roku nepresiahne 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. V prípade nízkeho príjmu dôchodkové poistenie živnostníka zanikne k 30. júnu nasledujúceho roku. O zvýšenie dôchodku tak môže požiadať od 1. júla.

Po dosiahnutí dôchodkového veku som pracoval dva roky, doteraz mi však Sociálna poisťovňa nezvýšila dôchodok. Prečo?

Sociálna poisťovňa nezvyšuje dôchodky automaticky, ale len ľuďom, ktorí o to požiadajú. V prípade, že ste doteraz nepodali žiadosť, môžete o zvýšenie dôchodku požiadať neformálnou žiadosťou, ktorú zašlete na adresu ústredia Sociálnej poisťovne. Žiadosť by mala obsahovať, čo žiadate (zvýšenie dôchodku) a odkedy žiadate zvýšenie. Je potrebné uviesť aj svoje identifikačné ú­daje.

Oplatí sa mi požiadať o dôchodok až neskôr, ak budem ďalej pracovať?

Ľuďom, ktorí nepožiadajú o vyplácanie dôchodku ihneď po dosiahnutí dôchodkového veku, pretože pracujú, sa suma dôchodku zvýši viac, ako keby dôchodok dostávali. Trvá však viac ako 10 rokov, kým im vyšší dôchodok vynahradí to, že ho istý čas nedostávali. Preto je na zvážení každého, či požiada o dôchodok ihneď, alebo až neskôr.

Požiadal som o predčasný dôchodok, no následne som dostal ponuku na zamestnanie. Môžem stiahnuť svoju žiadosť o predčasný dôchodok, keďže som ešte nedostal rozhodnutie?

Človek, ktorý požiadal o predčasný starobný dôchodok, môže zobrať späť svoju žiadosť bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o priznaní dôchodku. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne a adresovať ju ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), musí z nej jasne vyplývať, že odstupuje od žiadosti o dôchodok a musí byť podpísaná žiadateľom. Sociálna poisťovňa na základe tejto žiadosti vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. V prípade, že už boli poukázané sumy na predčasnom starobnom dôchodku, Sociálna poisťovňa vydá rozhodnutie o vrátení neprávom vyplatených súm na dôchodku, ktoré je potrebné vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #zvyšovanie dôchodkov