Vianočný príspevok? Len ak nemáte dôchodok vyšší ako 483 eur

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodk

11.10.2013 13:19
peniaze, dôchodok, sporenie, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Sociálna poisťovňa aj tento rok vyplatí vianočný príspevok niektorým poberateľom dôchodkových dávok. Informoval o tom hovorca poisťovne Peter Višváder.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 483 eur. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok automaticky, teda bez žiadosti.

Výška vianočného príspevku sa určuje pre každého dôchodcu osobitne podľa stanoveného vzorca. Pevne stanovená je pritom len maximálna suma príspevku, a to 66,39 eura. Nárok na ňu budú mať koncom tohto roka tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Pre ostatných sa výška vianočného príspevku počíta tak, že sa od sumy 66,39 eura odpočíta desatina rozdielu medzi sumou dôchodku a životným minimom.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok