Vianočný dôchodok bude vyšší a dostane ho viac penzistov

Vianočné príspevky pre penzistov sa v decembri tohto roku zvýšia o 8,61 eura. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú tento týždeň schválil parlament. Maximálnu sumu príspevku poslanci zvýšili z terajších 66,39 eura na 75 eur.

22.10.2013 06:30
vianoce, vianočný, príspevok, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Nárok naň budú mať koncom tohto roka tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Výška vianočného príspevku sa so stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov lineárne znižuje,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Penzistom, ktorých dôchodok je vyšší, sa jeho suma určí tak, že sa od maximálnej sumy príspevku odpočíta desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. O 8,61 eura tak stúpnu všetky vianočné príspevky.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa vyplatí vianočný príspevok, ak penzista poberá dva dôchodky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dostanú ich všetci penzisti, ktorí splnia súčasne štyri podmienky. „Musia byť poberateľmi starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého či sirotského dôchodku, musia mať nárok na jeho výplatu vo výplatnom termíne za mesiac december 2013, ich dôchodok alebo súbeh dôchodkov sú nižšie ako 483 eur a majú trvalý pobyt na Slovensku,“ približuje podmienky riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Vyplácať sa bude automaticky bez toho, aby oň museli žiadať. „Vianočný príspevok sa im vyplatí na pošte v deň výplatného termínu dôchodku v decembri, ak im bola penzia priznaná pred 1. decembrom 2013,“ povedal Višváder. Tým, ktorým sa dôchodok poukazuje na účet zriadený v banke, vianočný príspevok bude pripísaný na účet v rovnaký deň ako dôchodok patriaci za december. Ako ďalej dodal, dostane ho viac ako 1,1 milióna dôchodcov.

Najnižšia suma, ktorú dôchodca dostane, je 46,50 eura a, naopak, najvyššia 75 eur. „Horná hranica pre jeho poskytnutie je určená ako 60¤% z priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenska vykázanej Štatistickým úradom SR za rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa vyplatí vianočný príspevok. V roku 2013 to je 483 eur,“ priblížil Stuška.

Každý dôchodca si svoj vianočný príspevok môže vypočítať podľa jednoduchého vzorca aj doma v obývačke:

75 – 0,10 x (výška dôchodku – životné minimum)

Penzista, ktorý dostáva dôchodok 250 eur dostane v decembri vianočný príspevok v sume 69,80 eura, ak je jeho penzia 330 eur, Sociálna poisťovňa mu vyplatí 61,80 eura. Ak však dostáva 450 eur, jeho vianočný príspevok bude len 49,80 eura.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. „Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 483 eur, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí,“ vysvetľuje Višváder. „Ak má niekto starobný dôchodok v sume 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 160 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2013 je 510 eur, teda nad hranicou 483 eur,“ dodal.

Prvýkrát dostali dôchodcovia s nízkou penziou príspevok v decembri roku 2006, za prvej vlády Roberta Fica a šéfky sociálneho rezortu Viery Tomanovej. Výšky príspevkov sa vtedy menili skokom, stanovených bolo niekoľko kategórií dôchodcov podľa výšky penzií v určitom rozpätí. Dochádzalo preto k nespravodli­vostiam, že dôchodca, ktorého penzia presiahla hranicu kategórie len o pár centov, spadol automaticky do vyššej kategórie a na príspevku stratil 4 až 9 eur. Zavedením výpočtu podľa vzorca sa skoky medzi príspevkami odstránili a vianočné príspevky sú tak spravodlivejšie.

Kedy dostanete vianočný príspevok?

  • Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok v deň výplaty dôchodku v decembri 2013, ak poberateľovi dôchodku bol dôchodok priznaný pred 1. decembrom 2013, pravidelne mesačne sa mu dôchodok vypláca a nárok na jeho výplatu mu naďalej patrí aj za mesiac december 2013.
  • Ak je dôchodok priznaný alebo jeho výplata je uvoľnená v období od 1. decembra 2013 do 31. decembra 2013, vianočný príspevok sa vyplatí na pošte alebo na účet v banke v deň výplaty sumy doplatku na penziu. Vianočný príspevok Sociálna poisťovňa vyplatí poberateľovi dôchodku alebo inému príjemcovi penzie, ktorý je oprávnený na preberanie dôchodku namiesto poberateľa dôchodku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok