Kedy mám požiadať o predčasný dôchodok?

Plánujem ísť do predčasného starobného dôchodku. 3. 12. 2013 dovŕšim 60 rokov. Kedy mám o dôchodok požiadať? Ešte v tomto roku, alebo až na budúci rok? Jozef Šafran

23.10.2013 14:26
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, predčasný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kedy poistenec požiada o priznanie predčasného dôchodku, to závisí od jeho individuálnej životnej situácie a rozhodnutia. Ak požiadate o priznanie predčasného starobného dôchodku od 3. 12. 2013, obráťte sa v priebehu novembra 2013 na pobočku Sociálnej poisťovne v mieste bydliska, ktorá s vami spíše žiadosť o predčasný starobný dôchodok.

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok, to znamená, že sa nedá priznať spätne. Posúdiť, či podať žiadosť o starobný predčasný dôchodok v roku 2013, resp. v roku 2014 nie je možné, keďže jednotlivé skutočnosti nevyhnutné na určenie sumy dôchodku v konkrétnom prípade zisťuje Sociálna poisťovňa až v konaní o nároku na dôchodok, ktoré sa začína podaním žiadosti o dôchodok.

Toto konanie je okrem iného určené aj na presné a úplné zistenie všetkých skutočností, ktoré sú na posúdenie nároku na dôchodok a stanovenie jeho sumy nevyhnutné.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok