Štát môže zaplatiť za rodiča výživné

Ak rodič neplatí výživné, rodine môže vypomôcť štát formou náhradného výživného.

02.11.2013 06:30
dieťa, rodičovský, príspevok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplácajú ho úrady práce, ale len v prípade, ak priemerný mesačný príjem za posledného pol roka, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť. nepresahuje 1,2-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa. Náhradné výživné štát poskytuje v sume najviac 108,504 eura.

Môže oň žiadať rodič dieťaťa, ale aj osoba, ktorej bolo nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti a aj nezaopatrené dieťa, ak je plnoleté.

K žiadosti treba priložiť rozhodnutie súdu alebo súdom schválenú dohodu, ktorým bola určená povinnosť platiť dieťaťu výživné. Dôležité je aj potvrdenie exekútora, že exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie, alebo potvrdenie Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže o postúpení návrhu na uznanie a výkon rozhodnutia vo veci vymáhania výživného zo zahraničia, alebo potvrdenie Centra, že vymáhanie výživného z cudziny nie je možné.

Ďalším potrebným dokumentom je potvrdenie školy o tom, že dieťa, na ktoré sa žiada náhradné výživné riadne chodí do školy, alebo potvrdenie strednej alebo vysokej školy o jeho sústavnej príprave na povolanie štúdiom. K žiadosti treba doložiť aj potvrdenie o príjme žiadateľa a osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne.

Kedy naň vzniká nárok

  • neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi, alebo
  • oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.
  • trvanie nároku na náhradné výživné úrad prehodnocuje každých šesť kalendárnych mesiacov.

Ak je splnená jedna z uvedených podmienok má oprávnená osoba nárok na náhradné výživné ak:

  • si riadne plní povinnú školskú dochádzku, ak ide o dieťa, ktoré je povinné plniť povinnú školskú dochádzku,
  • má trvalý pobyt na území Slovenska a aj sa tu zdržiava; to neplatí. ak sa oprávnená osoba zdržiava v cudzine z dôvodu štúdia v cudzine,
  • priemerný mesačný príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné, nepresahuje 2,2-násobok sumy životného minima.

Zdroj: UPSVaR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #náhradné výživné