Odchod do predčasnej penzie je čoraz komplikovanejší

Ak ste v preddôchodkovom veku a uvažujete nad možným odchodom do predčasnej penzie, musíte sa zmieriť s tým, že vám za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. Navyše musíte splniť štyri podmienky, a to súčasne. Musíte mať odpracovaných minimálne pätnásť rokov, maximálne dva roky do riadnej penzie, sumu predčasnej penzie vyššiu ako 1,2-násobok životného mimina a nemôžete popri jej poberaní pracovať.

23.11.2013 06:30
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak skončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 237,80 eura,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Navyše všetci, ktorí uvažujú o odchode do predčasnej penzie, by sa v Sociálnej poisťovni mali popýtať na skutočnosť, či majú v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie penzie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké podmienky musíte splniť, ak chcete predčasnú penziu.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Človek, ktorý o predčasnú penziu požiada, však musí rátať s tým, že príde za každý mesiac, o ktorý ide do dôchodku skôr, o pol percenta zo sumy penzie. Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný, resp. že dovŕšením dôchodkového veku majú možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva ani neprepočítava sumu dôchodku.

Predčasných penzistov už takmer rok znevýhodňuje aj fakt, že je zakázaný súbeh poberania predčasného dôchodku a práce na dohodu. Tí, čo prestali poberať predčasný dôchodok a zostali v práci, po skončení práce na dohodu, a teda aj zániku povinného dôchodkového poistenia, môžu opäť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného dôchodku a zároveň aj o jeho zvýšenie za odpracované obdobie. "Po skončení povinného dôchodkového poistenia má možnosť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň o jeho zvýšenie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok,“ povedal hovorca. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu, číslo, pod ktorým sa dôchodok vypláca, uvedie, o čo žiada a odkedy. Žiadosť musí žiadateľ vlastnoručne podpísať. O zvýšenie dôchodku možno požiadať v kalendárnom roku len raz,“ dodal.

Každý, kto sa teda do predčasnej penzie chystá, by si mal dobre zvážiť výhody či nevýhody tohto kroku. Na skutočnosti, ktoré sa týkajú postupu pri vybavovaní predčasného starobného dôchodku, ale aj všeobecné informácie o ňom sa ľudia môžu informovať telefonicky na bezplatnej linke 0800 123 123, resp. elektronicky na adrese dochodky@socpoist.sk.

Inštitút predčasného dôchodku

  • Od 1. januára 2004 začal tento inštitút fungovať, nárok získať predčasnú penziu mal vtedy každý, kto Sociálnej poisťovni platil odvody 10 rokov a dôchodok vypočítaný podľa pravidla 0,5-percentného zníženia sumy za každých začatých 30 dní pred dovŕšením penzijného veku mu vyšiel vyšší ako 1,2-násobok životného minima.
  • Od 1. januára 2008 možno do predčasnej penzie odísť najskôr dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, počet rokov poistenia sa zvýšil na 15, ale podmienky 0,5-percentného krátenia aj 1,2-násobku životného minima vypočítanej penzie zostali.
  • Od 1. marca 2011 nastúpil zákaz súbehu poberania predčasného dôchodku a pokračovania dôchodkového poistenia a každý poberateľ si musel vybrať, či chce ďalej dostávať penziu a prestať pracovať v pozícii zamestnanca, prípadne živnostníka, alebo naopak.
  • Od 1. januára 2013 sa zákaz súbehu vzťahuje aj na predčasných penzistov dohodárov, zároveň sa však tým, ktorým bola výplata predčasnej penzie po marci 2011 pozastavená, stratené pol percentá za príslušné mesiace pozastavenia vrátia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok