Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku?

Narodila som sa 1. septembra 1955. Vychovala som 2 deti. Tohto času som na invalidnom dôchodku. Keby som chcela ísť do predčasného dôchodku, kedy mi naň vznikne nárok a akú výšku dôchodku by som dostala? Soňa Špirková

28.11.2013 10:27
penzia, dôchodok, predčasný, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Dôchodkový vek dovŕšite 1. 12. 2015. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, t. j. od 1. 12. 2013. Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti.

Sumu dôchodku určí Sociálna poisťovňa na základe evidenčných listov dôchodkového poistenia nachádzajúcich sa v evidencii Sociálnej poisťovne a vami predložených dokladov. Suma dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku.

Ak teda stihnete požiadať o predčasný starobný dôchodok od 1. 12. 2013, suma dôchodku sa zníži o 12,5 %. Vypočítaná suma dôchodku sa porovná so sumou vyplácaného invalidného dôchodku a vyplácať sa vám bude ten dôchodok, ktorého suma bude vyššia.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok