Je invalidný dôchodok podmienený dlhodobou práceneschopnosťou?

Mám dlhodobo problémy s chrbticou, pravidelne chodím na kúpeľnú liečbu. Môj lekár mi odporúča podať si žiadosť o invalidný dôchodok. Je žiadosť o invalidný dôchodok podmienená predchádzajúcou dlhodobou práceneschopnosťou? Alebo oň môžem požiadať aj bez "péenky"? Iveta Popluhárová, Hlohovec

20.12.2013 10:33
bolesť, chrbát, chrbtica, práca, kancelária,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok. Invalidita teda nie je podmienená dlhodobou práceneschopnosťou, ale dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Konanie o priznanie invalidného dôchodku sa začína na základe písomnej žiadosti občana, ktorý si uplatňuje nárok na tento dôchodok a nárok na jeho výplatu (najlepšie na odporúčanie ošetrujúceho lekára). Termín spísania žiadosti je vhodné dohodnúť si vopred. Ak má občan z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti nárok na nemocenské alebo nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, o priznanie invalidného dôchodku je vhodné požiadať až keď je známy deň zániku nároku na uvedené dávky. Bez určenia tohto dňa nie je možné rozhodnúť o priznaní invalidného dôchodku.

Žiadosť o priznanie invalidného dôchodku spisuje pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu občana. Spísanie žiadosti a posúdenie zdravotného stavu sa spravidla uskutoční plynule za sebou v jeden deň.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #práceneschopnosť #otázky čitateľov