Dôchodky čakajú viaceré zmeny

Valorizácia, ale aj väčšia solidarita vo výpočte penzií, ale aj vyššia veličina, ktorá vplýva na sumu dôchodku. To sú zmeny, ktoré čakajú penzie od januára.

22.12.2013 06:30
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (39)

Už druhý rok sa penzie zvyšujú o pevnú sumu a každý druh dôchodku sa zvýši inak. Kým po starom by sa penzie zvyšovali každému o 2,3 percenta, tentoraz dostane každý starobný dôchodca 8,80 eura. Vláda tento spôsob obhajovala tým, že sa zmenšia rozdiely medzi vysokými a veľmi nízkymi dôchodkami.

Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára tohto roka sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. "V roku 2014 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať 76 %,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Lepšie však na tom budú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta o percento viac. Kým v tomto roku im pripočítala 17, v budúcom roku to bude 18 percent. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok necelých 260 eur, človek, ktorý dosiahne penzijný vek na budúci rok dostane viac ako 267 eur.

Okrem odpracovaných rokov a príjmu budúci dôchodok ovplyvňuje aj menej známa, ale o to dôležitejšia veličina, ktorou je aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Kým do konca tohto roka platí suma 10,0098 eura, od januára sa zvýši na 10,2524 eura.

Ak do penzie odchádza človek dnes, splní všetky podmienky, zarába približne 1 200 eur a má odpracovaných 42 rokov, jeho dôchodok bude na úrovni približne 601 eur. Penzia sa mu v januári zvýši o pravidelnú valorizáciu o 8,80 eura. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia však bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, takmer 611 eur. K tejto sume sa tiež pripočíta zvýšenie o 8,80 eura. Vyššiu penziu dostane však len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zvyšovanie dôchodkov