Môžem či nemôžem pracovať na živnosť?

Písal som do Sociálnej poisťovne a žiadal som ich o radu, či môžem ako predčasný penzista pracovať na živnosť. Odpísali, že ak by som chcel dať výpoveď v zamestnaní od 1. 1. 2014 a ísť do predčasného dôchodku, tak nemôžem pracovať na živnosť, ktorú mám.

31.12.2013 10:18
lesník, drevorubač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Živnosť mám na vykonávanie odborného lesného hospodára, za ktorú ročne zarobím 3 300 eur. Na základe článkov uvedených v denníku Pravda, že predčasný dôchodca môže poberať predčasný dôchodok a zároveň mať živnosť, ale príjem zo živnosti nesmie prekročiť 12-násobok minimálneho zdaniteľného základu, čo za rok 2012 je 4 716 eur, som sa rozhodol vás požiadať o radu. Dňa 2. júla 2013 som dovŕšil 60 rokov a v súčasností pracujem v SBS a do práce dochádzam denne tam a späť 120 km. Čiže robím na naftu a stravu, a preto som sa rozhodol, že od 1. 1. 2014 chcem požiadam o predčasný dôchodok a ponechám si živnosť. Môžem dostať predčasný dôchodok a ponechať si živnosť? Stanislav Haluška, Giraltovce

Odpoveď:

Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, spĺňa tieto podmienky: bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Nárok na výplatu predčasného starobného nevzniká žiadateľovi o predčasný starobný dôchodok, ktorý ku dňu vzniku nároku na tento dôchodok je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec, zamestnanec na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

Ako samostatne zárobkovo činná osoba (živnostník) nie ste povinne dôchodkovo poistený, pretože váš príjem v roku 2012 nedosahoval zákonom stanovený hrubý príjem 4 716 eur. Ste však povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec a zamestnanec na základe dohôd o vykonaní práce.

Ako žiadateľ o predčasný starobný dôchodok nie ste teda povinný ukončiť alebo prerušiť živnosť. Je však potrebné ukončiť povinné dôchodkové poistenie zamestnanca a zamestnanca na základe dohôd o vykonaní práce. V opačnom prípade vám nevznikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.

Odpovedal Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #SZČO #otázky čitateľov