Zvýšenie penzie sa vypočíta s novou aktuálnou dôchodkovou hodnotou

Od januára sa zmenila jedna z dôležitých veličín, ktorá slúži pri výpočte dôchodku. Nová aktuálna dôchodková hodnota však neovplyvní len výšku nových penzií ale bude mať vplyv aj na to, koľko peňazí Sociálna poisťovňa pridá pracujúcim penzistom.

08.01.2014 10:14
dôchodok, dôchodca, penzia, potvrdenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľuďom, ktorí poberajú dôchodok a zároveň pracujú, sa zvýšenie penzie vypočíta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Tá bola do konca minulého roka na úrovni 10,0098 eura. Tento rok však stúpla na 10,2524 eura. V prípade, že pracujúci penzista získa tento rok rovnaký osobný mzdový bod ako minulý rok, penzia by mu mala vzrásť mierne viac.

Osobný mzdový bod závisí od mzdy, ktorú pracujúci penzista poberá. Vyjadruje pomer platu k priemernej mzde v hospodárstve spred dvoch rokov. Tento rok sa pri výpočte mzdového bodu berie do úvahy priemerný plat z roku 2012, keď bol na úrovni 805 eur. Vlani sa používala priemerná mzda z roku 2011 vo výške 786 eur. To znamená, že ak penzista tento rok pracuje za rovnakú mzdu ako pred rokom, jeho osobný mzdový bod bude nižší. Vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote sa mu však dôchodok zvýši rovnako.

Ak napríklad penzista vlani robil päť mesiacov za 200 eur na dohodu, dôchodok mu vzrástol o 60 centov. Ak by aj v tomto roku robil päť mesiacov za 200 eur, jeho mesačná penzia by sa takisto mala zvýšiť o 60 centov.

Sociálna poisťovňa však nezvyšuje penzie pracujúcim dôchodcom automaticky, ale len v prípade, že o to požiadajú. Neformálna žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje žiadateľa, o čo žiada a odkedy. Odovzdať ju možno v pobočkách Sociálnej poisťovne alebo ju zaslať na adresu ústredia poisťovne.

Aj tento rok platí, že predčasní penzisti nemôžu popri poberaní dôchodku pracovať. Ak im totiž z takejto práce vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. Od minulého roku im povinné dôchodkové poistenie vznikne aj v prípade, že pracujú na dohodu. To znamená, že ak predčasný dôchodca nechce prísť o dôchodok, nemôže sa zamestnať ani na dohodu.

Zamestnať sa preto oplatí len tým predčasným dôchodcom, ktorých mzda bude vyššia ako predčasná penzia. Navyše po skončení zamestnania môžu požiadať o zvýšenie svojej penzie. Okrem toho, že sa im dôchodok zvýši na základe mzdy, ktorú poberali, majú nárok aj na ďalšie zvýšenie. Za každých 30 dní, keď nedostávali dôchodok, pretože pracovali, sa im vypočítaná penzia zvýši o pol percenta. O toto polpercentné zvýšenie však možno požiadať až po dosiahnutí dôchodkového veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #aktuálna dôchodková hodnota