Dostanem dva dôchodky?

V roku 2014 dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval som 24 rokov na Slovensku a 16 rokov vo Veľkej Británii. V novembri 2012 som sa vrátil späť na Slovensko. Budem mať nárok na starobný dôchodok zo Slovenskej republiky aj z Veľkej Británie?

27.05.2014 13:40
dôchodok, dôchodca, predčasný, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak poistenec dovŕšil dôchodkový vek a bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, má nárok na starobný dôchodok zo Slovenska.

Ak máte bydlisko na území Slovenska a pracovali ste aj v niektorom z členských štátov Európskej únie alebo v štáte, s ktorým máme uzatvorenú Zmluvu o sociálnom poistení, môžete požiadať aj o zahraničný dôchodok v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska.

Sociálna poisťovňa, ústredie, rozhodne o dôchodku zo Slovenska a súčasne uplatní za poistenca nárok na dôchodok do zahraničia (vo vašom prípade do Veľkej Británie). Zahraničný nositeľ sociálneho poistenia následne rozhodne o priznaní alebo zamietnutí starobného dôchodku písomným rozhodnutím, prípadne o odklade nároku na starobný dôchodok z dôvodu nesplnenia vekovej podmienky v príslušnom štáte.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok zo zahraničia