Januárové zmeny sa dotknú valorizácie aj nových dôchodkov

Postupne, až do roku 2018, budú pokračovať zmeny v penziách, ktoré zaviedla novela zákona o sociálnom poistení v januári minulého roka.

10.06.2014 06:30
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V januári sa tak opäť budú inak valorizovať penzie a noví lepšie zarábajúci penzisti budú solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi ako tento rok. Rezort práce tieto kroky odôvodnil snahou zlepšiť dlhodobú udržateľnosť penzijného systému.

Slovenským penzistom sa na začiatku roka už druhý rok valorizoval dôchodok o pevnú sumu, teda pri rovnakom type penzie každý dostal rovnakú sumu. „Valorizácia o pevnú sumu je vypočítaná na základe sumy vytvorenej z hodnoty valorizácie dôchodkov a rozdelí sa pre každého rovnako. Objem peňazí sa rozdelí počtom dôchodcov. Pridané tak dostal každý rovnako,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Tento rok sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovilo ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2013. Pevná suma sa teda odvíjala od percenta 2,3 a od priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

Na budúci rok sa však už bude valorizovať percentom, ktoré sa určí ako súčet 70 percent rastu cien a 30 percent rastu priemernej mzdy. A tak kým teraz v januári dostal každý starobný dôchodca pridané 8,80 eura, ak by sa dôchodky zvyšovali v tomto mesiaci, starobní penzisti by dostali len 4,60 eura. Vdovci a vdovy dostali v januári 5,70 eura, keby sa pozostalostné penzie valorizovali dnes, zvýšili by sa im len o tri eurá.

Môže za to nízka inflácia, ktorá je na nule. Mzdy síce rástli ku koncu apríla o viac ako štyri percentá, ale z tohto percenta sa do valorizačného mechanizmu v januári započíta len 30 percent.

Inak sa budú počítať nové penzie. Vyššie budú len vďaka aktuálnej dôchodkovej hodnote, ktorá sa každý rok mení. Kým tento rok je jej suma na úrovni 10,2524 eura, predpoklad na budúci rok je 10,4891. Ak ide do penzie v tomto roku človek, ktorý zarába približne 1¤200 eur, jeho penzia bude vo výške 611 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári 2015 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote takmer 623 eur.

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorá ovplyvňuje výšku budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Aj táto sa však zmenila. "V tomto roku sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 76 percent,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Na budúci rok to bude 72 percent.

Lepšie však na tom na budúci rok budú opäť tí, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta dnes 18 percent, na budúci rok to však bude 19 percent. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok približne 267 eur, kým človek s rovnakým príjmom môže v januári dostať až 275 eur.

„Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

Na dôchodok nemá nárok každý. Aby bol priznaný, treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pri predčasnom dôchodku navyše jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného minima, teda momentálne 237,80 eura mesačne, a nesmú vám do riadnej starobnej penzie chýbať viac ako dva roky. Ten, kto žiada o invalidný dôchodok, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nemá nárok na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #zvyšovanie dôchodkov