Predčasným dôchodcom sa tentoraz podmienky nesprísnia

Jednou z podmienok na priznanie predčasného starobného dôchodku je, aby jeho suma ku dňu, od ktorého poistenec, ktorý nie je sporiteľ, požiadal o jeho priznanie, bola vyššia ako je 1,2–násobok sumy platného životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, ak si sporí na dôchodok v prvom pilieri, a 0,6–násobok, ak aj v druhom pilieri. K tomu musí mať ešte odpracovaných najmenej pätnásť rokov a najviac dva roky do riadnej penzie.

24.06.2014 13:27
dôchodok. dôchodca, dôchodkyňa, predčasný, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2–násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

A práve táto suma sa mala od 1. júla zvyšovať, ale s veľkou pravdepodobnosťou zostane na rovnakej úrovni ako doteraz. Podmienky na priznanie predčasnej penzie sa tak po rokoch prvý raz nesprísnia.

Ak sa rozhodnete o predčasnú penziu požiadať, včas si skontrolujte, či máte v poriadku všetky doby zamestnania a všetky doklady. Ak áno, urýchli to samotné vybavovanie dôchodku a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Táto doba sa totiž predlžuje len v prípade, ak je doklady budúceho penzistu potrebné dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

Človek, ktorý o predčasnú penziu požiada, však musí rátať s tým, že príde za každý mesiac, o ktorý ide do dôchodku skôr, o pol percenta zo sumy penzie. Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný. Predčasný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva a sumu penzie neprepočítava.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #predčasný dôchodok