Zmeny v penziách? Dotknú sa valorizácie aj nových dôchodkov

Prvý dôchodkový pilier je čoraz solidárnejší s ľuďmi s nízkymi penziami či nízkymi mzdami. Zmeny v zákone o sociálnom poistení začali platiť v januári minulého roku a svoju definitívnu podobu nadobudnú v januári 2018.

12.08.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Opäť sa teda menia percentá pri valorizácii a znova tí lepšie zarábajúci budúci penzisti budú s tými horšie zarábajúcimi solidárnejší ako tento rok. Rezort práce tieto kroky odôvodnil snahou zlepšiť dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Dôchodcov totiž na Slovensku stále pribúda. Ku koncu júla vyplácala Sociálna poisťovňa spolu viac ako 1,6 milióna dôchodkov. Najväčší počet tvorili starobné dôchodky, ktorých bolo 1 009 143, nasledovali vdovské dôchodky – 293 530 a invalidné – 231 121. Zvyšujú sa však aj priemerné dôchodky. Výška priemerného starobného dôchodku bola ku koncu júla 399 eur, priemer predčasnej penzie je 391 eur, vdovského 242 eur.

Inak sa tak budú opäť počítať nové penzie. Tie budú oproti tomuto roku vyššie vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote. Kým tento rok je jej suma na úrovni 10,2524 eura, predpoklad na budúci rok je, podľa návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2015, 10,5187 eura. Ak teda človek, ktorý ide do penzie v tomto roku, zarába približne 1 200 eur, jeho penzia bude približne vo výške 611 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári 2015 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote takmer 625 eur.

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorá ovplyvňuje výšku vášho budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Aj táto sa však zmenila. „V tomto roku sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 76 %,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Na budúci rok to bude 72 %. Lepšie však na tom na budúci rok budú opäť tí, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta dnes 18 percent, na budúci rok to však bude 19 %. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok približne 267 eur, kým človek s rovnakým príjmom môže po januári dostať až 276 eur.

Zmeny však neovplyvnia budúcu penziu človeka, ktorý má mzdu na úrovni priemernej mzdy na Slovensku, teda niečo vyše 820 eur.

Mal by teda človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek v decembri čakať a požiadať o penziu až v januári? „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder.

„Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

Slovenských penzistov čaká začiatkom roka už tretí raz valorizácia dôchodku o pevnú sumu, teda pri rovnakom type penzie každý dostane rovnakú sumu.

Valorizácia o pevnú sumu je vypočítaná na základe sumy vytvorenej z hodnoty valorizácie dôchodkov a rozdelí sa pre každého rovnako. Objem peňazí sa rozdelí počtom dôchodcov. Pridané tak dostane každý rovnako.

Tento rok sa však pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovilo ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2013. Pevná suma sa teda odvíjala od percenta 2,3 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

V januári 2015 sa však bude valorizovať percentom, ktoré sa určí ako súčet 70 % rastu cien a 30 % rastu priemernej mzdy. A tak kým teraz v januári dostal každý starobný dôchodca pridané 8,80 eura, ak by sa dôchodky zvyšovali teraz, starobní penzisti by dostali len 4,60. Vdovci a vdovy dostali v januári 5,70 eura, keby sa pozostalostné penzie valorizovali dnes, zvýšili by sa im len o tri eurá.

Môže za to nízka inflácia, ktorá je na nule. Mzdy síce rástli ku koncu apríla o viac ako štyri percentá, no z tohto percenta sa do valorizačného mechanizmu v januári započíta len 30 percent.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota