Zvyšovanie penzií? Opäť o pevnú sumu a maximálne o päť eur

Slovenských dôchodcov čaká v januári opäť valorizácia penzií. Dôchodky sa tak už po tretí raz zvýšia o pevnú sumu, teda všetkým poberateľom rovnakého druhu penzie rovnako, bez ohľadu na rozdielne sumy ich dôchodkových dávok. Valorizačný vzorec pritom tentoraz až na 70 percent ovplyvní inflácia, ktorá v rozhodujúcom období pre výpočet zaznamenala záporné číslo, kým pomerne slušný rast miezd sa v ňom odrazí iba na 30 percent.

08.09.2014 10:37
dôchodok, dôchodca, dôchodcovia, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)

Štatistický úrad SR už v júli zverejnil údaj, že inflácia v prvom polroku tohto roka medziročne dosiahla záporných 0,1 percenta. Známy je už aj druhý parameter, výška priemernej mzdy na Slovensku. Tá sa v tom istom období medziročne zvýšila o 4,4 percenta. Od začiatku budúceho roka sa tak dôchodky upravia smerom nahor o pevnú sumu, ktorá sa vypočíta ako 1,3 % z priemernej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vyplácaných ku koncu júna tohto roka.

Zvýšenie sa týka viac ako 1,3 milióna dôchodcov. Sumu, o ktorú sa penzia navýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. „Sociálna poisťovňa vydá rozhodnutie o zvýšení sumy vyplácaného dôchodku či dôchodkov, v ktorom presne uvedie, o akú sumu sa dôchodková dávka (dôchodkové dávky) zvýši,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Každá dôchodková dávka sa zvýši samostatne o príslušnú pevnú sumu zvýšenia dôchodku, pevná suma zvýšenia sa stáva súčasťou dôchodkovej dávky. Treba zdôrazniť, že presnú sumu zvýšenia v roku 2015 stanoví až opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ktoré bude uverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky najneskôr do 31. októbra 2014,“ upozornil Višváder.

V návrhu rozpočtu na rok 2015 a rozpočtový výhľad 2016 a 2017 má Sociálna poisťovňa na zvýšenie penzijných dávok vyčlenených necelých 56,3 milióna eur.

Dôchodcovia dostanú zvýšenú penziu už vo výplatnom termíne v januári 2015 spolu s doplatkom od 1. januára 2015 do dňa, ktorý predchádza dňu výplatného termínu. „Dôchodkové dávky priznané od 1. januára 2015 do 31. decembra 2015 Sociálna poisťovňa zvýši odo dňa ich priznania. Vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok alebo sirotský dôchodok, na ktorý vznikne nárok v roku 2015 a bude vymeraný zo starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku už zvýšeného v roku 2015, sa v roku 2015 o príslušnú pevnú sumu nezvýši,“ približuje Peter Višváder.

Každému starobnému dôchodcovi sa od januára budúceho roka zvýši penzia o päť eur, a to bez ohľadu na jej aktuálnu výšku. Predčasným starobným penzistom plošne narastie príjem o päť eur aj desať centov mesačne. Invalidným pri priznanom poklese pracovnej schopnosti nad 70 percent pribudne do peňaženky každý mesiac 4,50 eura, pri postihnutí do tejto hranice 2,60 eura. Vdovské a vdovecké dôchodky sa zdvihnú o 3,30 a sirotské o 1,70 eura. Ak sa penzie v súbehu vyplácajú v polovičnej výške, budú sa navyšovať menej.

Ako sa však budú zvyšovať penzie ľudí, ktorí poberajú dva dôchodky? "Zákon o sociálnom poistení presne vymedzuje pevnú sumu zvýšenia dôchodkových dávok a rovnako aj pevnú sumu zvýšenia dôchodkových dávok vyplácaných v sume jednej polovice z dôvodu súbehu dôchodkov,“ konštatoval Višváder. Ak penzista poberá dva dôchodky, napríklad starobný v plnej sume a v sume jednej polovice poberá pozostalostnú penziu, Sociálna poisťovňa mu bude starobný dôchodok valorizovať o päť eur a vdovecký dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 1,40 eura. Jeho penzia tak vzrastie celkovo o 6,40 eura.

V januári 2014 sa starobné dôchodky valorizovali o 8,80 eura, predčasné o 8,90 eura. Invalidní občania, ktorých pokles schopnosti pracovať je viac ako 70 percent, dostali pridané 7,80 eura, tí, s poklesom schopnosti pracovať do 70 percent 4,50 eura. Vdovám a vdovcom sa penzie zvýšili o 5,70 eura, sirotám o tri eurá.

Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien, čím sa aspoň čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #zvyšovanie dôchodkov #valoriácia