Je vaša penzia nižšia ako dvesto eur? Žiadajte o dávku

Priemerný dôchodok na Slovensku je necelých štyristo eur. Mnoho dôchodcov však musí vyžiť z oveľa nižšej sumy. Podľa analýzy príjmov Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív pod hranicou chudoby, teda z menej ako 340 eur, žilo vlani na Slovensku až 30 % seniorov a až 83 % zdravotne ťažko postihnutých ľudí.

29.09.2014 09:54
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Výnimkou však nie sú ani penzisti, ktorí majú mesačne menej ako životné minimum, ktoré je dnes na úrovni 198,09 eura. Štát im príjem dorovnáva zo systému dávok a príspevkov v hmotnej núdzi.

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima, teda je nižší ako dvesto eur, a ľudia v núdzi si nevedia alebo nemôžu prácou ani svojím majetkom zabezpečiť alebo zvýšiť príjem. Základné životné podmienky pritom sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie.

Do tejto skupiny patria najmä starodôchodcovia, ale aj ľudia, ktorí platili alebo si v súčasnosti platia nízke odvody a keď dosiahnu dôchodkový vek, Sociálna poisťovňa im môže vypočítať penziu nižšiu ako životné minimum. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera je to jeden z významných faktorov. „Čím nižšie sú odvody do Sociálnej poisťovne, tým nižšia je suma budúceho dôchodku a, naopak, čím sú vyššie, tým je vyššia aj suma budúcej penzie,“ povedal. Sumu dôchodku však ovplyvňuje aj počet odpracovaných rokov, hrubý príjem a aktuálna dôchodková hodnota. Ak zamestnanec alebo živnostník dosahovali počas svojho aktívneho pracovného života nízke príjmy, potom aj suma vyplácaného dôchodku bude nízka.

„Ak Sociálna poisťovňa vypočíta dôchodok nižší ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v hmotnej núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje poberateľa penzie, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi,“ vysvetľuje postup Višváder.

Sociálna poisťovňa zasiela informáciu konkrétnym dôchodcom v prílohe rozhodnutia o invalidnom dôchodku, vdovskom alebo vdoveckom, sirotskom, sociálnom dôchodku poberateľa mladšieho ako 62 rokov veku a pri valorizácii dôchodkov. „Robí tak v prípade, ak suma uvedených dôchodkov alebo ich úhrn je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k nej, poberateľ penzie má trvalý pobyt na Slovensku a nie je vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody.“

Identifikačné údaje poberateľa dôchodku Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov.

O samotnú dávku však musí dôchodca požiadať úrad práce a ten určuje aj výšku dávky alebo príspevky k nej. Úrad práce potom na základe písomnej žiadosti a dokladov preukazujúcich rodinné, príjmové, bytové a majetkové pomery posúdi, na akú dávku a príspevky spĺňa rodina nárok a rozhodne o výške pomoci v hmotnej núdzi. Suma sa určí ako rozdiel medzi úhrnom súm nárokov uvedených v zákone a úhrnom súm príjmu členov domácnosti.

Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie. Nárok na ochranný príspevok v sume 63,07 eura vznikne občanovi, ak dosiahol vek potrebný na nárok na starobný dôchodok alebo ak je invalidný z dôvodu poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Pomoc v hmotnej núdzi sa prizná a vypláca od začiatku mesiaca, v ktorom si penzista podal žiadosť, a vypláca sa mesačne pozadu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v hmotnej núdzi