Nové penzie? Opäť solidárnejšie, ale aj vyššie

Myslíte si, že čím dlhšie pracujete a čím viac zarobíte, tým budete mať v budúcnosti vyšší dôchodok? Nemusí to platiť doslova.

08.12.2014 09:51
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Už tretí rok po sebe budú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára 2013 sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. "V roku 2014 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 76 %,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. A od januára 2015 to bude len 72 %.

Ak ide tento rok do penzie človek, ktorý zarába približne 1 200 eur, jeho dôchodok bude necelých 611 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári 2015 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote na úrovni približne 635 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola ešte o niekoľko eur vyššia.

Lepšie však na tom na budúci rok budú ľudia, ktorí pôjdu do penzie a zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta dnes 18 percent, na budúci rok to však bude 19 %. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok aj s valorizáciou približne 267 eur, kým človek s rovnakým príjmom môže po januári aj s pravidelnou valorizáciou dostať až 281 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nezvyšovalo, jeho penzia by bola o niekoľko eur nižšia.

Ako by mal teda postupovať človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek na rozhraní rokov? Požiadať o penziu v decembri či čakať na január? „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

Okrem odpracovaných rokov a príjmu budúci dôchodok ovplyvňuje aj menej známa, ale o to dôležitejšia veličina, ktorou je aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,2524 eura, od januára sa zvýši na 10,6865 eura.

A tak, človek, ktorý má dnes príjem na úrovni priemernej mzdy v hospodárstve, teda približne 840 eur, dostane po odpracovaní 45 rokov penziu približne vo výške 462 eur. Ak pôjde do penzie človek na budúci rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 482 eur.

Dôležitá je aj skutočnosť, že na dôchodok nemá nárok každý. Aby bola penzia priznaná, treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pri predčasnom dôchodku navyše jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je do 30. júna 2015 minimálne 237,80 eura mesačne a nesmiete mať do riadnej starobnej penzie viac ako dva roky. Ten, kto žiada o invalidný dôchodok, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nemá nárok na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota