Nízke odvody živnostníkov znamenajú nízky dôchodok

Živnostníci museli začiatkom februára zaplatiť vyššie odvody do Sociálnej poisťovne. Odvody im vzrástli preto, lebo sa zvýšil minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí poistné väčšina podnikateľov.

12.02.2015 11:15
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Podnikatelia však musia rátať s tým, že ak si budú dlhšiu dobu platiť najnižšie možné odvody, výrazne sa to odrazí na ich budúcom dôchodku. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Platí to aj naopak. Kto si platí nízke odvody, dostane nízku penziu.

Minimálny vymeriavací základ pre živnostníkov dosahuje polovicu priemernej mzdy spred dvoch rokov. Ak si niekto platí odvody z tejto sumy, jeho dôchodok bude rovnaký, ako by zarábal polovicu priemernej mzdy, teda 412 eur. To znamená, že takýto človek dostane len približne polovičnú penziu v porovnaní s tým, akú dostane človek s priemerným platom.

V súčasnosti platí, že ak niekto zarába priemernú mzdu, dostane za každý odpracovaný rok penziu vo výške 10,68 eura. Ak niekto pracoval 40 rokov, mal by mať penziu 427,50 eura. V prípade, že si živnostník platí najnižšie možné odvody, za každý rok dostane 5,34 eura. Vďaka tomu, že štát v rámci solidarity zvyšuje ľuďom s nízkym príjmom dôchodok, by po 40 odpracovaných rokoch dostal penziu vo výške 254,40 eura. Jeho penzia tak bude na úrovni 61 percent dôchodku človeka s priemernou mzdou.

Živnostníci by preto mali rátať s tým, že ak sa spoľahnú len na dôchodok z povinných odvodov, môže sa ich príjem v starobe výrazne znížiť. Na výber majú z viacerých možností, ako si svoj dôchodok môžu zvýšiť. Buď si budú platiť dobrovoľné odvody do Sociálnej poisťovne, alebo sa spoľahnú na tretí pilier, prípadne si budú sporiť sami.

Kto sa rozhodne uzatvoriť dobrovoľné dôchodkové poistenie, musí platiť odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu. Keďže okrem starobného poistenia musí platiť aj odvody na invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, bude pri minimálnom vymeriavacom základe platiť mesačne 118,45 eura. Ak si niekto bude platiť povinné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu a zároveň dobrovoľné odvody z rovnakej sumy, dostane za daný rok dôchodok, ako by zarábal priemernú mzdu.

Do tretieho piliera alebo na iné sporenie, ktoré slúži ako zabezpečenie na dôchodok, si môže človek posielať sumu podľa vlastného uváženia. Výhodou sporenia v treťom pilieri je, že o zaplatené príspevky si možno znížiť svoj základ dane maximálne do výšky 180 eur ročne. Vďaka tomu štát vráti sporiteľovi 19 percent z tejto sumy, čo je 34,20 eura.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO