Bezproblémový odchod do penzie? Ak máte všetky doklady

Kedy spĺňam nárok na dôchodok? Ako ho začať vybavovať a čo na to potrebujem? To sú najčastejšie otázky, ktoré si budúci penzisti kladú niekoľko mesiacov pred odchodom do penzie.

08.04.2015 09:11
seniori, dôchodcovia, list, počítač, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Aby celý proces prebehol čo najrýchlejšie, treba mať pripravené všetky potrebné doklady. Navyše vás čaká aj vyrovnanie sa so skutočnosťou, že vaša penzia bude dosahovať približne polovicu vášho doterajšieho príjmu. V minulom roku bol priemerný dôchodok na Slovensku na úrovni 400,18 eura, priemerná mzda 858 eur. Priemerný starobný dôchodok tak dosahoval 46,64 % z priemernej mzdy.

Na starobný dôchodok má nárok každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, Sociálna poisťovňa žiadosť o penziu zamietne. Výšku budúcej penzie si ovplyvňujete počas aktívneho života. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o priznanie penzie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne a spoľahlivo zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Budúci dôchodca si môže penziu zvýšiť aj neskorším požiadaním o túto dávku, ak po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok oň nepožiada a zároveň bude aj naďalej pracovať, respektíve mu vznikne nové dôchodkové poistenie (dôchodok sa mu zvýši o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového poistenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tejto penzie). Výšku dôchodku okrem toho ovplyvňuje aj aktuálna dôchodková hodnota platná v roku, v ktorom vznikol nárok na výplatu dôchodku a každoročná valorizácia.

„Každý, kto chce o dôchodok žiadať, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše si žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady.“

Odporúča aj, aby si ľudia skontrolovali doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby. Žiadateľ o dôchodok je totiž povinný predložiť všetky doklady, ktoré slúžia ako podklad na posúdenie nároku na penziu a jej sumu. Tým, že dodá všetky potrebné údaje, urýchli vybavovanie svojho dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #žiadosť o dôchodok