Vyššie dôchodky dostanú aj dohodári

Každý penzista, ktorý sa zamestná, má nárok na zvýšenie svojej penzie. Vyššie dôchodky dostanú aj ľudia, ktorí pracujú na dohodu.

14.04.2015 09:38
pracujúci, dôchodca, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

O tom, o koľko sa zvýši dôchodok, rozhoduje predovšetkým to, ako dlho človek pracoval a koľko zarábal. Čím viac niekto zarobí, tým vyššie odvody zaplatí, a preto je aj nárast dôchodku výraznejší. Na vyššie dôchodky majú však nárok aj tí ľudia, ktorí zarábajú málo. Požiadať o zvýšenie dôchodku totiž môže každý penzista, ktorý bol čo i len jeden deň povinne dôchodkovo poistený bez ohľadu na to, koľko zarobil.

Do konca minulého roka platilo, že Sociálna poisťovňa zvyšovala dôchodky len vtedy, keď penzistovi zaniklo dôchodkové poistenie, teda keď prestal pracovať. Od tohto roku zvyšuje penzie vždy k 1. januáru automaticky tým penzistom, ktorí bolo dôchodkovo poistení 31. decembra predchádzajúceho roku. Zároveň však penzistom zostáva aj naďalej možnosť požiadať o zvýšenie dôchodku po zániku dôchodkového poistenia. „Ak poberateľ dôchodku, ktorému bol starobný dôchodok automaticky zvýšený od 1. 1. 2015, v tomto roku ukončí zamestnanie, môže požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku od nasledujúceho dňa po zániku dôchodkového poistenia za obdobie od 1. 1. 2015 do zániku dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zvýšenie dôchodku sa vypočíta tak, že polovica osobného mzdového bodu sa vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Tá je v tomto roku vo výške 10,6865 eura. Osobný mzdový bod sa zase vyráta tak, že sa celkový príjem vydelí všeobecným vymeriavacím základom vo výške 9 888 eur. Ak by napríklad niekto pracoval v tomto roku osem mesiacov na dohodu a každý mesiac by zarobil 100 eur, jeho celkový hrubý príjem by bol 800 eur. Jeho osobný mzdový bod by preto dosiahol 0,0809 eura. Dôchodok by mu preto narástol o 50 centov. Ak by niekto zarobil dvojnásobnú sumu, aj suma zvýšenia by bol dvojnásobná.

O zvýšenie dôchodku sa žiada neformálnou žiadosťou. Tá musí obsahovať identifikačné údaje penzistu, ďalej musí uviesť, o čo žiada a odkedy. Dôchodca musí žiadosť vlastnoručne podpísať a zaslať na adresu ústredia Sociálne poisťovne. V prípade, že penzista prestane pracovať počas tohto roku a ďalej sa nezamestná, je jedinou možnosťou, aby získal vyšší dôchodok, podanie žiadosti. Automatické zvýšenie sa totiž vzťahuje len na ľudí, ktorí sú dôchodkovo poistení ku koncu roka. Ak niekomu zanikne dôchodkové poistenie napríklad v novembri, automatické zvyšovanie sa ho nedotkne. Rovnaké je to aj s ľuďmi, ktorí prestali pracovať počas minulého roka. V prípade, že doteraz nepožiadali o prepočítanie penzie, Sociálna poisťovňa im ju nezvýšila. Stále však môžu podať žiadosť o zvýšenie dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia