Pracujúci penzisti môžu dostať naspäť dane. Ak nezarobia viac ako 1 901 eur

Napriek tomu, že poberajú starobný dôchodok, stále pracujú. Mnohým penzistom totiž nestačí dôchodok od štátu, preto sú nútení aj napriek svojmu veku si privyrábať. Priemerný dôchodok totiž dosahuje len asi polovicu priemernej mzdy.

19.08.2015 10:00
debata (2)

Zamestnávateľ musí aj pracujúcim penzistom z každej výplaty strhnúť daň a odvody. Ak však príjem penzistu neprekročí stanovenú hranicu, môže dostať naspäť všetky dane, ktoré počas roka zaplatil. Príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane je totiž úplne oslobodený od daní. Ak dôchodca v tomto roku zarobí menej ako 1 901,67 eura, nezaplatí žiadne dane.

Daňový úrad mu však nevráti peniaze automaticky, ale len vtedy ak penzista podá dobrovoľne daňové priznanie, keďže zákon mu ho neprikazuje podať. Môže síce požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, ale v takom prípade preplatok na dani nedostane naspäť.

„Ak takýto daňovník požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, tak zamestnávateľ ročné zúčtovanie vykoná a prípadný preplatok na dani zamestnancovi vráti – ak boli zamestnancovi vybrané vyššie preddavky na daň, ako je jeho výsledná daňová povinnosť. Nevráti mu však celú daň, zrazená daň z titulu, že zamestnancov zdaniteľný príjem bol nižší, ako je suma 1 901,67 eura, sa vráti daňovníkovi správcom dane iba na základe podaného daňového priznania,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Penzisti, ktorí zarobia v tomto roku v hrubom 1 901,67 eura a viac, väčšinou musia zdaniť celý svoj príjem. Dôchodcom sa totiž nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Keďže nezdaniteľné minimum dosahuje 3 803,33 eura, žiadnu nezdaniteľnú sumu si nemôžu odpočítať tí penzisti, ktorých dôchodok presahuje 316,90 eura. V takom prípade ich celoročná penzia presiahne 3 803,33 eura, a preto nemajú nárok na žiadne nezdaniteľné minimum.

Mnohým penzistom sa preto oplatí postrážiť si, aby ich ročný zárobok bol nižší 1 901,67 eura. V prípade, že ich je príjem nižší, dostanú naspäť všetky zaplatené dane. Ak ich je príjem vyšší, musia zdaniť celý zárobok. Napríklad ak by penzista pracoval na dohodu za 158 eur mesačne, zarobí za rok celkovo 1 896 eur. Keďže je to menej ako polovica nezdaniteľného minima, má nárok na vrátenie všetkých daní. Štát mu preto vráti 345,84 eura. Po rozpočítaní tejto sumy na celý rok jeho priemerný mesačný zárobok dosiahne 151,68 eura. Ak by tento penzista zarábal mesačne 160 eur, jeho ročný zárobok bude 1 920 eur a preto prekročí hranicu, po ktorú netreba platiť dane. Daňový úrad mu preto žiadne dane nevráti a jeho mesačný čistý príjem bude 124,42 eura. Zarobí preto menej, ako keby jeho hrubý plat bol o dve eurá nižší. Dokonca aj v prípade, že by jeho hrubý zárobok bol 190 eur, v čistom bude mať o štyri eurá menej, ako keby zarobil 158 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dôchodok