Práca na dohodu vám zvýši penziu

Viac ako 126-tisíc ľudí na Slovensku pracuje napriek tomu, že poberá starobný dôchodok. Vyše 55-tisíc penzistov v auguste bolo zamestnaných na pracovnú zmluvu a takmer 52-tisíc ich pracovalo na dohodu. A vyše 6-tisíc ľudí pracovalo aj na zmluvu, aj na dohodu. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne.

25.09.2015 09:53
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vďaka tomu, že penzista pracuje, má nárok na viacero výhod. Medzi tie najlákavejšie pravdepodobne patrí možnosť zvýšenia dôchodku. Na to majú pracujúci dôchodcovia nárok pre to, že im zamestnávateľ strháva zo mzdy odvody na dôchodkové poistenie. Okrem toho môžu získať aj ďalšie dávky podľa toho, aké odvody platia. Keďže viac odvodov platia dôchodcovia pracujúci na zmluvu, majú nárok aj na viac dávok ako dohodári.

„O zvýšenie starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania tohto dôchodku je možné požiadať len raz v kalendárnom roku, a to až po ukončení povinného dôchodkového poistenia. Ak teda zanikne dôchodkové poistenie počas roka, pracujúci dôchodca môže o zvýšenie dôchodku požiadať žiadosťou – listom, v ktorom uvedie identifikačné údaje, o čo žiada a odkedy. Žiadosť podpíše a zašle Sociálnej poisťovni. K žiadosti sa nepripájajú žiadne doklady,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nárok na zvýšenie penzie majú ľudia pracujúci na zmluvu i dohodári. Suma, ktorú im Sociálna poisťovňa pridá, závisí od toho, ako dlho pracovali a koľko zarábali. Ak dohodár a penzista pracujúci na zmluvu budú pracovať rovnako dlho a aj ich plat bude identický, ich dôchodok by sa mal zvýšiť o rovnakú sumu. Viac peňazí pritom dostanú tí seniori, ktorí pracujú a nepoberajú dôchodok, hoci naň majú nárok. Suma zvýšenie je v porovnaní s tým, keby dôchodok dostávali, dvojnásobná. Navyše sa im vypočítaný dôchodok ešte zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď dôchodok nedostávali, hoci mohli.

Zvýšiť si dôchodok prácou môžu aj predčasní dôchodcovia. Musia však pamätať na to, že len čo im vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu penzie. A to bez ohľadu na to, koľko budú zarábať. Aj keby sa predčasný dôchodca zamestnal na dohodu za pár desiatok eur mesačne, príde o celý dôchodok. Znovu ho môže začať dostávať až po tom, čo prestane pracovať, alebo keď dovŕši dôchodkový vek.

Predčasní penzisti, ktorí prestanú pracovať, musia o uvoľnenie výplaty dôchodku požiadať. „Predčasný starobný dôchodca, ktorému bola výplata predčasného starobného dôchodku zastavená z dôvodu vzniku povinného dôchodkového poistenia, môže dovŕšením dôchodkového veku požiadať o uvoľnenie výplaty dôchodku a tiež o nové určenie sumy starobného dôchodku, tzv. vrátenie percent. Nie je to teda automatické,“ vraví Višváder. Tlačivo žiadosti sa nachádza na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. „Poistenec môže napísať aj vlastnú žiadosť – list o uvoľnenie výplaty dôchodku a o nové určenie sumy starobného dôchodku. Takáto žiadosť musí obsahovať identifikáciu osoby, ktorá ju podáva, dátum a podpis a musí z nej byť zrejmé, že sa ňou žiada o uvoľnenie výplaty dôchodku a o nové určenie sumy starobného dôchodku,“ dodal Višváder. Sociálna poisťovňa odporúča v žiadosti uviesť aj číslo, pod ktorým sa vypláca dôchodok.

Rovnako ako v prípade starobných dôchodcov aj pri predčasných penzistoch platí, že o zvýšenie svojho dôchodku môžu požiadať až po zániku dôchodkového poistenia, teda keď prestanú pracovať. V prípade, že pracujúcemu penzistovi nezanikne dôchodkové poistenie počas roka, Sociálna poisťovňa mu penziu zvýši od januára automaticky.

Na rozdiel od minulosti, keď bolo možné poberať zároveň plat i predčasný dôchodok, pracuje v súčasnosti výrazne menej predčasných penzistov. V auguste zastavila Sociálna poisťovňa výplatu 20 predčasných dôchodkov z dôvodu, že sa zamestnali. Najviac penzií prestala poisťovňa vyplácať v tomto roku v máji, keď pozastavila výplatu 44 predčasných dôchodkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia