Pracujúci penzisti dostanú od januára znovu vyššie dôchodky

Pracujúcim dôchodcom sa v januári zvýšia penzie aj bez toho, aby o to museli požiadať. Sociálna poisťovňa však prepočíta dôchodky automaticky len tým ľuďom, ktorí budú v posledný deň tohto roka dôchodkovo poistení.

06.10.2015 08:53
senior, dôchodca, penzista, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Poberateľom starobného dôchodku, ktorí budú k 31. 12. 2015 dôchodkovo poistení, Sociálna poisťovňa automaticky zvýši starobný dôchodok od 1. 1. 2016 bez žiadosti a bez ohľadu na to, či dôchodkové poistenie zaniklo, alebo nie,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Viac peňazí tak dostanú všetci penzisti, ktorí budú 31. decembra zamestnaní na zmluvu alebo na dohodu, alebo budú povinne poistení ako živnostníci.

O akú sumu sa penzia zvýši, závisí predovšetkým od toho, koľko daný človek zarába. Čím je jeho plat vyšší, tým výraznejšie mu dôchodok vzrastie. Z platu sa vyráta osobný mzdový bod, ktorý vyjadruje, koľkonásobok priemernej mzdy penzista zarábal. Ak by niekto pracoval celý rok a jeho plat by bol na úrovni priemernej mzdy, získal by osobný mzdový bod vo výške 1. Ak by bol jeho plat polovičný, získal by osobný mzdový bod 0,5. A ak by zarábal dvojnásobok priemerného platu, jeho osobný mzdový bod by dosiahol 2.

Ľuďom, ktorí poberajú dôchodok aj plat, sa potom zvýšenie penzie vypočíta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. V tomto roku je vo výške 10,6865 eura. Jej budúcoročná výška bude známa koncom tohto roku. Táto hodnota sa odvíja od rastov priemerných platov v treťom štvrťroku. V návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2016 sa predpokladá, že by aktuálna dôchodková hodnota mala v budúcom roku vzrásť na 10,9385 eura. Penzistov, ktorí síce v tomto roku pracovali, no dôchodkové poistenie im zanikne pred 31. decembrom, sa automatické zvýšenie nedotkne. „Tým poberateľom starobného dôchodku, ktorých poistenie zaniklo alebo ešte v priebehu roka zanikne, Sociálna poisťovňa zvýši starobný dôchodok na ich žiadosť. O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom a najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ hovorí Višváder.

Prvýkrát sa penzie pracujúcich penzistov automaticky zvýšili v januári tohto roku. Táto možnosť pomohla predovšetkým tým penzistom, ktorí už niekoľko rokov pracovali pre toho istého zamestnávateľa. Keďže ich dôchodkové poistenie stále trvalo, nemohli požiadať o zvýšenie svojej penzie. V januári Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodky viac ako 120-tisíc starobným dôchodcom. Podobnému počtu ľudí by sa penzie mohli vďaka práci zvýšiť aj v januári budúceho roku. V auguste bolo totiž dôchodkovo poistených viac ako 126-tisíc ľudí, ktorí vďaka dôchodkovému poisteniu budú mať nárok na prepočítanie svojho dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia