Nové penzie? Solidárnejšie, ale aj vyššie

Myslíte si, že čím dlhšie pracujete a čím viac zarobíte, tým budete mať v budúcnosti vyšší dôchodok? Nemusí to platiť doslovne. Už štvrtý rok po sebe budú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. Budúcoročné penzie však budú vyššie vďaka jednej veličine, ktorá je pri výpočte penzie veľmi dôležitá.

19.10.2015 09:37
seniori, dôchodcovia, list, počítač, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Každý, kto sa chystá do penzie, musí splniť viacero podmienok. Musí mať odpracovaný potrebný počet rokov, ale aj dosiahnuť dôchodkový vek. Výška budúcej penzie závisí nielen od počtu odpracovaných rokov a od príjmu, ale aj od menej známej, zato však dôležitej veličiny, ktorou je aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,6865 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 10,9385 eura. A tak budú, aspoň vďaka nej, penzie lepšie zarábajúcich vyššie.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

A tak, človek, ktorý má dnes príjem 840 eur, jeho penzia po odpracovaní 45 rokov bude približne 482 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 492 eur.

Ak však do penzie odchádza človek, ktorý zarába viac ako je priemer na Slovensku, suma, ktorú zarobí nad 1 200 eur mesačne, sa mu zníži. Tí lepšie zarábajúci sú totiž stále solidárnejší s tými menej zarábajúcimi ľuďmi. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa započítava 72 %, v budúcom roku to bude už len 68 %.

Ak teda budúci penzista požiada o dôchodok v tomto roku a zarába približne 1 200 eur, jeho penzia bude necelých 635 eur. Ak o penziu požiada v januári 2016 a spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, na úrovni približne 645 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola 650 eur.

A na budúci rok opäť získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 19 percent, na budúci rok to bude 20 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 280 eur, na budúci rok to už bude asi 290 eur.

Ako však upozornil Višváder, výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota