Penzistom, ktorí pracujú, sa automaticky zvýšia dôchodky

Pracujúci penzisti dostanú budúci rok znovu vyššie dôchodky. Sociálna poisťovňa v januári automaticky prepočíta penzie všetkým dôchodcom, ktorí budú dôchodkovo poistení k 31. decembru tohto roku.

26.10.2015 07:13
senior, dôchodok, mzda, výplata, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Tým poberateľom starobného dôchodku, ktorých poistenie zaniklo alebo ešte v priebehu roka zanikne, Sociálna poisťovňa zvýši starobný dôchodok na ich žiadosť. O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom a najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že dôchodok sa zvýši automaticky len tým penzistom, ktorí budú zamestnaní posledný deň tohto roka.

O koľko sa zvýši dôchodok pracujúcim penzistom, závisí od toho, ako dlho pracovali a koľko zarábali. Čím viac niekto zarobil, tým zaplatil vyššie odvody, a preto má nárok aj na väčší nárast dôchodku. Viac peňazí pritom dostanú ľudia, ktorí napriek tomu, že dovŕšili dôchodkový vek, penziu nepoberajú, hoci by mohli. V porovnaní s tým, keby dôchodok dostávali, bude suma zvýšenia dvojnásobná. Okrem toho sa im celkový dôchodok zvýši ešte o pol percenta za každých 30 dní, kedy dôchodok nepoberali.

Napríklad, ak by penzista pracoval celý rok a nedostával by dôchodok, pričom jeho mzda by bola na úrovni priemernej mzdy spred dvoch rokov, jeho penzia by sa mala zvýšiť približne o 11 eur. V prípade, že by jeho vypočítaný dôchodok po zvýšení bol 450 eur, táto penzia by sa zvýšila ešte o šesť percent, keďže rok nepoberal dôchodok, hoci na to mal nárok. Celkovo by mu tak penzia vzrástla na 477 eur. V prípade, že by dôchodok celý čas dostával, jeho penzia by po zvýšení dosiahla len približne 444,50 eura.

Ľuďom, ktorí popri práci aj poberali dôchodok, sa zvýšenie penzie vypočíta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu, ktorý závisí od ich mzdy, vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. „Pri automatickom zvýšení starobného dôchodku od 1. 1. 2016 sa použije dôchodková hodnota na rok 2016. Dôchodková hodnota na rok 2016 bude známa koncom roka 2015,“ vraví Višváder. Podľa návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2016 by aktuálna dôchodková hodnota mala v budúcom roku vzrásť na 10,9385 eura. Jej konkrétna výška bude závisieť od rastu priemerných platov v treťom štvrťroku. Keďže tento údaj bude známy až začiatkom decembra, bude až vtedy možné určiť aktuálnu dôchodkovú hodnotu pre budúci rok.

Nárok na zvýšenie dôchodku majú všetci penzisti, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení, či už z práce na zmluvu, na dohodu, alebo ako živnostníci. Zvýšenie sa pritom vo všetkých prípadoch vypočíta rovnako. To znamená, ak by mal zamestnanec a dohodár rovnakú hrubú mzdu, aj ich dôchodok by sa mal zvýšiť o rovnakú sumu. Takisto ak by živnostník mal rovnaký vymeriavací základ pre platenie odvodov, ako má zamestnanec hrubý plat, obom by sa penzia zvýšila rovnako.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia