Budúci dôchodok si zvýšite pripoistením

Celý život pracujete, platíte dane a odvody a očakávate, že štát sa o vás na dôchodku postará. Mnohí ľudia však môžu zostať prekvapení, keď zistia, že ich mesačná penzia bude dosahovať len približne polovicu ich doterajšieho hrubého príjmu.

29.02.2016 09:46
sporenie, peniaze, vklad, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Priemerný starobný dôchodok na konci januára tohto roku dosahoval 413,20 eura. Priemerná mzda je známa naposledy za tretí štvrťrok minulého roku. Vtedy dosahovala 861 eur, čo je v čistom 664 eur. Kto sa nechce uspokojiť s takýmto prepadom príjmu po odchode do dôchodku, mal by na to začať myslieť čím skôr. Možnosť platiť si dobrovoľné poistenie na dôchodok ponúka Sociálna poisťovňa, dobrovoľné príspevky možno posielať aj do druhého piliera alebo si zriadiť tretí pilier. Sporiť si na dôchodok možno aj prostredníctvom podielových fondov či na iných produktoch.

Čím skôr si niekto začne odkladať peniaze na dôchodok, tým menšiu sumu mesačne musí na sporenie dávať. „Na nasporenie určitej sumy treba buď sporiť krátko a veľa, alebo dlho a málo. Príjem mladého človeka však nemusí byť taký, že by z neho bolo možné sporiť popri iných cieľoch aj na dôchodok. Skrátka, keď je človek mladý, potrebuje žiť v prítomnosti a dôchodková téma je príliš vzdialená. U staršieho je to zase čas, čoho má nedostatok. Napríklad na nasporenie 10 000 eur stačí sporiť 11 eur počas 40 rokov, alebo 72 eur počas 10 rokov, alebo 155 eur počas piatich rokov,“ vraví analytik portálu Finančná Hitparáda Pavel Škriniar.

Sociálna poisťovňa ponúka možnosť platiť si dobrovoľné poistenie na dôchodok. Túto možnosť na konci januára využívalo vyše 7 500 ľudí. Kto sa poistí dobrovoľne, musí si zvoliť vymeriavací základ, z ktorého si bude platiť odvody. Ten si musí vybrať medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Minimálny je na úrovni 429 eur a maximálny 4 290 eur. „V roku 2015 skoro 79 percent dobrovoľne poistených osôb platilo poistné na starobné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Človek, ktorý si zvolí minimálny vymeriavací základ, musí mesačne platiť odvody vo výške 123,33 eura. Ak by si niekto jeden rok platil dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, jeho penzia by sa zvýšila asi o 5,50 eura.

Každý, kto si sporí na dôchodok aj v druhom pilieri, má možnosť posielať si na svoj dôchodkový účet aj dobrovoľné príspevky. Takéto príspevky si navyše možno odpočítať z daňového základu. Celkovo si takto možno znížiť daňový základ o dve percentá. Napríklad ak niekto zarába 800 eur mesačne, môže si za rok odpočítať z daňového základu príspevky do výšky 166 eur. V prípade, že by vložil celú túto sumu, štát by mu vrátil na daniach 31,54 eura. Vďaka dobrovoľným príspevkom bude mať sporiteľ na svojom osobnom dôchodkovom účte viac peňazí, a preto bude aj jeho budúci dôchodok vyšší.

Daňovo zvýhodnené sú aj príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, teda do tretieho piliera. Ročne si možno odpočítať z daňového základu príspevky do výšky 180 eur. Podmienkou je, že sporiteľ uzatvoril zmluvu po 1. 1. 2014 alebo, ak má starú zmluvu, tak uzatvoril dodatok k zmluve, ktorou sa menia podmienky sporenia tak, že dôchodok z tretieho piliera bude môcť dostať až po tom, čo mu vznikne nárok na predčasný alebo starobný dôchodok. Staré zmluvy uzatvorené pred rokom 2014 totiž umožňovali získať dôchodok z tretieho piliera aj skôr.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku