Máte nízku penziu? Dostanete minimálny dôchodok alebo dávku v núdzi

Pracovali ste celý život, platili odvody, ale aj tak vám hrozí, že po odchode do penzie sa dostanete do systému dávok v hmotnej núdzi? Už to tak nemusí byť, ak ste odpracovali minimálne tridsať rokov a spĺňate aj ďalšie podmienky nároku na minimálnu penziu.

21.03.2016 12:16
dôchodci, dôchodok, II. pilier, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Táto dávka, ktorá platí od júla minulého roku, vytiahla zo systému sociálnych dávok mnohých penzistov a do hmotnej núdze by sa nemali dostať ani budúci penzisti, ktorí pracovali, platili odvody, ale ich mzda bola veľmi nízka. Ich nízke penzie sa automaticky zvýšia do sumy penzijného minima. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, penzie zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ povedal.

Kvalifikovaným obdobím je celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1. januárom 1993, a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241 čo znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

„Sociálna poisťovňa rozhoduje o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny bez žiadosti,“ povedal Višváder. O zvýšení bude rozhodovať pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení penzijného veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na posúdenie nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny. Rozhodujúcimi skutočnosťami sú napríklad zmena vo výške celkových dôchodkových príjmov a získanie ďalšieho kvalifikovaného obdobia. Pravidelne sa minimálny dôchodok bude prehodnocovať vždy od 1. januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima.

Suma minimálnej penzie je na úrovni 136 % z aktuálne platnej sumy životného minima, teda zo sumy 198,09 eura. Nie je však jednotná. Za každý ďalší odpracovaný rok sa zvýši o dve percentá. Ak však odpracujete 40 a viac rokov, vaša budúca penzia vzrastie o tri percentá. A tak človek, ktorý odpracoval tridsať rokov, dostane penziu v sume 269,50 eura, po 35 odpracovaných rokoch bude suma dôchodku na úrovni 289,30 eura, po 45 rokoch necelých 335 eur.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na priznanie minimálnej penzie a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu ako dvesto eur, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v núdzi. „Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze,“ vysvetlil Višváder.

Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok